naar top
Menu
Logo Print

Studie ‘Bioplastics uit CO2’ in de prijzen

Studie ‘Bioplastics uit CO2’ in de prijzen
magazine

Met een masterthesis over het produceren van bioplastics uit CO2 ontving Stef Ghysels, doctoraatsonderzoeker aan de Universiteit Gent, de ‘Dow Chemical Prize for Innovative Solutions’. VITO senior researcher Linsey Garcia-Gonzalez en UGent Professor Eveline Volcke waren de promotoren van deze studie, die door DOW geprezen werd omdat ze innovatieve oplossingen biedt én focust op duurzaamheid. Naast de prijs toegekend door DOW, zal een artikel over de thesis gepubliceerd worden in Elsevier’s Bioresource Technology.

In de studie wordt gekeken naar de omzetting van de CO2 in de atmosfeer. Zowel het klimaatakkoord van Parijs als de 2030 HORIZON van de Europese Unie wijzen op het belang van CO2-reductie voor het behalen van onze klimaatdoelstellingen, en dit kan onder meer door het uit de lucht de halen, CCU genaamd (Capture and Utilisation). Met de studie van Stef Ghysels ligt er een productiestrategie op tafel om hoogwaardige bioplastics uit dit soort CO2 te produceren.

Kwaliteitsvolle bioplastics maken met bacteriën en CO2
Er is al veel onderzoek gebeurd naar de omzetting van CO2 in bioplastics, gebruik makende van specifieke bacteriën. Niet alle bioplastics zijn echter even kwaliteitsvol. Stef Ghysels focuste in zijn studie op het copolymeer poly(3-hydroxybutyraat-co-3-hydroxyvaleraat), afgekort PHBV. PHBV is flexibeler, bewerkbaarder en makkelijker biodegradeerbaar dan andere onderzochte polymeren. Bovendien is het mogelijk deze goede eigenschappen te verfijnen, afhankelijk van de specifieke toepassingen in bv. verpakkingen, medicinale implantaten, prebiotica …

Lees hier het volledige artikel.

VITO

VITO

+3214335716
+3214335599