naar top
Menu
Logo Print

BioRECO2VER: bioconversie van CO2 in chemicaliën

Belangrijke stap gezet in commerciële opschaling bioconversie CO2
magazine

In het Europese Horizon 2020-project BioRECO2VER zet een internationaal consortium een belangrijke stap voor een toename van de commerciële haalbaarheid van de bioconversie van CO2. Het 4-jarige project, gecoördineerd door VITO, is gelanceerd in januari 2018 en gericht op het duurzaam verfijnen van biotechnologische processen die CO2 uit industriële puntbronnen omzetten in waardevolle platformchemicaliën zoals lactaat en isobuteen. Het project zet zo een belangrijke stap in de valorisatie van CO2 en biedt tegelijkertijd oplossingen voor de productie van chemicaliën.

BioRECO2VER neemt resterende hindernissen weg
Er moeten echter nog een aantal technische en economische barrières rond CO2-conversie overwonnen worden: te hoge kosten voor de gasvoorbehandeling, niet-optimale gastransfer in de bioreactoren, de productrecuperatiekosten zijn nog te groot en de schaalbaarheid is niet voldoende bewezen.
In het kader van project BioRECO2VER onderzoekt een team van gespecialiseerde industriële, academische en onderzoekspartners mogelijke oplossingen voor die uitdagingen.

CO2-afvang van industriële puntbronnen
Het BioRECO2VER-team zal onder meer een hybride enzymatisch proces voor CO2-afvang van industriële puntbronnen onderzoeken. De omzetting van afgevangen CO2 in de doelproducten isobuteen en lactaat zal worden gerealiseerd via drie gepatenteerde microbiële platformen die representatief zijn voor een veel breder gamma aan producten en toepassingen. De ontwikkeling en optimalisering van bioprocessen zal plaatsvinden met zowel fermentatieve als bio-elektrochemische systemen. De microbiële platformen zullen worden verfijnd naar Technology Readiness Level (TRL) 4 en het meest veelbelovende proces voor elk doelproduct zal worden gevalideerd in TRL 5 op echte off-gases.

Lees het volledige bericht hier.

VITO

VITO

+3214335716
+3214335599