naar top
Menu
Logo Print

Rioolwater is waardevol

Interreg project WOW! van start
magazine

Het Interreg Noord-West Europa project WOW! - 'Wider business Opportunities for raw materials from Waste water' - betreft het onderzoeken van de mogelijkheden om waardevolle stoffen uit rioolwater te halen en toe te passen. De aandacht richt zich hierbij op cellulose, lipiden en bioplastic (PHA). Het WOW! consortium (waarvan ook VITO deel uitmaakt) kwam rond begin mei samen voor de kick-off van het project. Partners uit Engeland, Frankrijk, België, Duitsland, Luxemburg en Nederland kwamen discussieerden over de inhoud.

Waardevolle materialen uit rioolwater
Er liggen mooie marktkansen voor grondstoffen uit rioolwater, maar hiervoor zijn de waterschappen en het bedrijfsleven nog niet goed op elkaar afgestemd. Dit vraagt om een transitie: waterschappen moeten naast het zuiveren van rioolwater ook waardevolle grondstoffen uit rioolwater gaan halen. Anderzijds moeten marktpartijen rioolwater als een waardevolle bron voor grondstoffen beschouwen in plaats van als 'vies water'. Als laatste moet het beleid beter aansluiten bij deze nieuwe circulaire denkwijze. Om al deze kansen te realiseren, wil het consortium waardeketens ontwikkelen voor drie verschillende materialen uit rioolwater: cellulose, PHA en lipiden.

WOW!-activiteiten
De volgende activiteiten zijn onderdeel van het project:
• Identificeren van ketens met een hoge potentiële waarde voor grondstoffen uit rioolwater.
• Ontwikkelen van een Decision Support Tool als hulpmiddel voor waterschappen bij het nemen van beslissingen over de transitie naar een circulaire benadering van rioolwater.
• Ontwikkelen en optimaliseren van drie WOW! Pilot installaties voor cellulose, PHA en lipiden.
• Biobased producten maken van cellulose, PHA en lipiden.
• Opstellen van nationale beleidsactieplannen en een EU-beleidsroadmap.


Lees hier meer over het project.

VITO

VITO

+3214335716
+3214335599