naar top
Menu
Logo Print

Aquatech: de meest geavanceerde technologie voor wereldwijde waterproblemen

Interview met Annette Bos, Director Water bij RAI Amsterdam

AquatechAquatechIn november staat de RAI weer in het teken van Aquatech, de grootste vakbeurs op het gebied van watertechnologie ter wereld. Aquatech Amsterdam is een belangrijk moment voor de Nederlandse waterindustrie. De beurs geeft een impuls aan de export en toont tegelijkertijd hoe de kennis in Nederland en de rest van de wereld toeneemt. 'Aquatech is een uitgelezen kans voor Nederlandse bedrijven om zich wereldwijd op de kaart te zetten,' aldus Annette Bos, Director Water bij RAI Amsterdam en eindverantwoordelijk voor alle Aquatechs.

Belangrijke rol Nederlandse kennis

'Aquatech is een wereldmerk en dat hebben we grotendeels te danken aan de kracht van Nederland als waterland', vertelt Bos. 'Onze innovatieve ondernemers zetten zich met hun vernieuwende technologieën immers over de hele wereld in voor water. Door de explosieve groei van de wereldbevolking en klimaatverandering is te weinig èn te veel water misschien wel de allergrootste uitdaging waar de mensheid voor staat. Nederland speelt bij het zoeken naar oplossingen een belangrijke rol. Door onze hoogstaande kennis vanuit onze historie met water. Door de in Nederland ontwikkelde technologieën in te zetten. En ook door ons ondernemerschap en talent om internationaal samen te werken.'

Extra aandacht voor big data

AquatechBos: 'Samenwerking is ons uitgangspunt, daarvoor zetten we ons met hart en ziel in. Overal waar wij komen, zoeken we verbinding. Met marktleiders bijvoorbeeld, maar ook met ambassades, brancheverenigingen, media en kennispartners. En overal waar we komen, willen we een innovatief platform neerzetten. Zo dragen we bij aan de discussie, genereren we business, inventariseren we oplossingen voor de steeds urgentere watervraagstukken en houden we actuele trends bij. Dankzij adviseurs uit de markt kan Aquatech altijd meebewegen met die trends. Dit jaar bijvoorbeeld is er tijdens de beurs extra aandacht voor big data, IoT en AoT. Ook de uitdagingen op het gebied van stedelijk watermanagement en infrastructuur staan op de agenda.'

Mastering water

Zo is de Amsterdam Aquatech ieder jaar een feest van innovatieve technologie. De beursvloer was dan ook al een jaar van tevoren voor 90% uitverkocht. Dit jaar is het thema 'Mastering Water' met een knipoog naar het lustrumjaar van onze Hollandse meester Rembrandt. Alle mooie Nederlandse en wereldwijde merken zijn aanwezig met hun meest recente oplossingen en actuele innovaties. Zo'n duizend organisaties uit meer dan vijftig landen tonen en demonstreren hun innovatieve technologieën en oplossingen. En meer dan 25.000 bezoekers komen uit alle hoeken van de wereld invliegen. Hèt moment voor Nederlandse watertech-bedrijven om te schitteren.

Industrieel water

AquatechSinds tien jaar trekt Aquatech ook veel industriële watergebruikers. Water is voor hen niet meer alleen een kostenpost. Belangrijke onderwerpen voor de industrie zijn het terugdringen van de water footprint en het terugwinnen van grondstoffen uit afvalwater en gesloten watersystemen. Ook staan veiligheid, waterkwaliteit en het 'vergroenen' van het gebruik van chemicaliën in bijvoorbeeld koelwater hoog op de agenda. Zowel biogas als nutriënten kunnen worden teruggewonnen en hergebruikt. Hoge concentraties zout, oliën en vetten zijn uitdagingen waar de waterindustrie zich over buigt. Aquatech is het platform waar ook deze kennis wordt gedeeld.

Spijkers met koppen

Bos: 'Tijdens Aquatech worden goede contacten gelegd, die meteen met elkaar om tafel gaan. Drinkwaterbedrijven, afvalwaterzuiveraars, gemeentelijke diensten gericht op ruimtelijke inrichting en infrastructuur, ingenieurs- en adviesbureaus, systeembouwers/system integrators/OEMs en fabrikanten gaan met elkaar in gesprek. Ik ben heel trots dat we met de RAI hier een actieve bijdrage aan leveren. Wij reizen met ons team de hele wereld over en stellen altijd ons netwerk open. We brengen mensen graag met elkaar in contact. Dat doen we het liefst."

AquatechMeer dan 50 jaar
In 1964 werd de eerste Aquatech georganiseerd in de RAI in Amsterdam. De innovatiekracht van de Nederlanders op het gebied van water dwingt wereldwijd respect af. Vanuit het sterke thuisland slaat Aquatech regelmatig haar vleugels uit naar China, Mexico, India en de VS. Aquatech is letterlijk de vloer waar internationale kennis en kunde elkaar treffen. Bos: 'We willen de ideale voedingsbodem bieden voor het uitwisselen van expertise, ervaringen en oplossingen. Op Aquatech tekent de internationale waterwereld samenwerkingsovereenkomsten, plaatst orders en haalt Nederlandse expertise, waar wereldwijd zo veel behoefte aan is.'

Digitale waterrevolutie
Aquatech lanceert dit jaar het Aquatech Innovation Forum met als thema 'Mastering Water's Digital Transformation'. Ook op dit gebied claimt Nederland de koploperspositie. Belangrijke bedrijven denken mee over de invulling van zowel het forum als de beurs. Het forum is vraaggestuurd, interactief en biedt een prikkelende, uitdagende inhoud. Naast spraakmakende keynotes is de agenda flexibel en gedurende de dag wordt deze bepaald door de deelnemers.

Internationale waterweek
Aquatech en het Aquatech Innovation Forum zijn onderdeel van een bredere week met een scala van waterevenementen in de RAI: de AIWW, Amsterdam International Water Week. Diverse partijen, zoals het Netherlands Water Partnership, werken hiervoor samen met als doel het bij elkaar brengen van eindgebruikers en aanbieders om tot internationale oplossingen te komen. Premier Rutte opende de AIWW in 2017 en internationale hoogwaardigheidsbekleders zoals ministers, burgemeesters en CEO's maken hier samen stappen voor het realiseren van SDG's. Alle water-ogen zijn die week gericht op Nederland.

AquatechOp de agenda
Elk aspect van watertechnologie komt tijdens Aquatech aan de orde. In de vorm van innovaties, internationale technologieën en inspirerende kennissessies. Oplossings- en praktijkgericht, dus toepasbaar voor bezoekers in hun eigen organisatie:

- drinkwaterbehandeling
- afvalwaterbehandeling
- waterzuivering en filtratie
- waterinfrastructuur
- asset management
- big data, IoT en AoT
- meet- en regeltechniek
- engineering en advies
- IT & automatisering
- ontziltingstechnieken
- opslag en distributie
- pompen, afsluiters en kleppen
- resource recovery
- smart water
- stedelijk watermanagement
- Zero Liquid Discharge

Registreer hier uw gratis bezoek met uw persoonlijke registratiecode AQA710004

Meer weten?
Aquatech Amsterdam 5-8 nov 2019
Aquatech Innovation Forum 4 nov 2019
aquatech@rai.nl
www.aquatechtrade.com

AQUATECH

AQUATECH

EUROPAPLEIN 8
1078 GZ AMSTERDAM
+31205491212
+31205491889