naar top
Menu
Logo Print

Ervaren ondernemer neemt belang in TU Delft spin-off

Delft Advanced Biorenewables trekt kapitaal en commercieel directeur aan voor scale-upfase
magazine

Ondernemer Jan Willem Klerkx stapt in de startup Delft Advanced Biorenewables (DAB), die een unieke technologie ontwikkelde om goedkoop en efficiënt biochemicaliën en biobrandstoffen te produceren. Klerkx wordt aandeelhouder en treedt toe tot het management. Details over de investering worden niet bekendgemaakt.

DAB, een spin-off van de TU Delft, heeft de afgelopen jaren een uitgebreid ontwikkeltraject doorgemaakt en is nu in de fase van opschaling, waarbij Klerkx een belangrijke rol gaat spelen. De serial entrepreneur stapt regelmatig in bij technologiestartups om met zijn kennis en ervaring op het gebied van management en sales bedrijven te versterken. Eerder investeerde hij in de startup Scyfer (artificial intelligence), die dit jaar werd overgenomen door Qualcomm.

Met DAB richt Klerkx zich nu op duurzame energie. “Ik liep al lang rond met het idee om mijn tijd en energie te gaan besteden aan het op gang krijgen van de circulaire economie. Wat DAB doet – het verlagen van de productiekosten van biobrandstoffen en biochemicaliën – vormt een belangrijke bijdrage hieraan. De technologie en het wetenschappelijk team van DAB zijn wereldklasse. Ik kijk ernaar uit om met mijn ervaring het bedrijf ook op commercieel gebied sterker te maken.”

DAB Directeur Kirsten Steinbusch: “Jan Willem heeft bewezen het verschil te kunnen maken bij startende ondernemingen. Wij kunnen zijn kennis en ervaring goed gebruiken om DAB verder te laten groeien.”

Via Delft Enterprises heeft ook de TU Delft een belang in DAB. Directeur Paul Althuis: “De TU Delft zet zich in voor een duurzame toekomst. Daarvoor is het van belang dat baanbrekend onderzoek van onze wetenschappers ook de markt bereikt. Daarom investeren wij in veelbelovende technologische innovaties, zoals die van DAB.”