naar top
Menu
Logo Print

Chemie in de spotlights

Drie studentenprijzen zijn uitgereikt tijdens het KNCV Prijzengala
magazine

Begin oktober vond de vierde editie van de Avond van de Chemie plaats in theater Odeon in Zwolle. Met die avond brengt de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) chemie naar het theater, waar zowel nieuwe ontwikkelingen als verrassende weetjes aan bod komen.

Sprekers
Sprekers van de avond waren Marleen Kamperman (Rijksuniversiteit Groningen), Tom van Aken (CEO bij Avantium) en Ewine van Dischoeck (Universiteit Leiden).
Marleen Kamperman haalt inspiratie voor innovatieve materialen uit de natuur, zoals insecten of onderwaterdieren. Zij werkt aan onderwaterlijm, zoals de fluweelworm die een speciale stof spuit naar zijn prooi om ze vast te zetten.
Tom van Aken is met zijn bedrijf Avantium hard bezig rond duurzamere chemie. Veel plastic verpakkingen laten zich bijvoorbeeld groener produceren. Duurzamer, functioneler en beter afbreekbaar plastic produceren. Hij beschouwt PEF als het materiaal van de toekomst.
Ewine van Dishoeck bestudeert chemie via telescopen. Inmiddels zijn al meer dan tweehonderd verschillende moleculen in de ruimte tussen de sterren ontdekt.

Prijzengala
Ook drie studentenprijzen zijn uitgereikt, tijdens het KNCV Prijzengala.
Afgestudeerden van drie verschillende niveaus vielen in de prijzen. Meike Heideman won de Gouden Vlam (mbo), Werner Tabak ging naar huis met de Gouden Spatel (hbo) en Indy du Fossé is winnaar van de Golden Master Award (wo). Ieder wint een geldbedrag van €1000,-.

Volgend jaar
In 2020 kent de Avond van de Chemie haar eerste jubileum. Dan viert de KNCV dit feest in het Parktheater in Eindhoven op 8 oktober 2020. De avond is toegankelijk voor iedereen.