naar top
Menu
Logo Print

TAS GAAT KOELTORENS VAN SPX-MARLEY VERDELEN IN BELGIË

Marktleider stelt vertrouwen in technisch-commerciële aanpak van TAS & Co

SPX-Marley heeft TAS & Co benaderd omwille van hun technische knowhow inzake warmtewisselaars. “Dat is niet hetzelfde als koeltorens, maar de thermodynamische principes zijn wel dezelfde”
SPX-Marley heeft TAS & Co benaderd omwille van hun technische knowhow inzake warmtewisselaars. “Dat is niet hetzelfde als koeltorens, maar de thermodynamische principes zijn wel dezelfde”

SPX-Marley, marktleider in de productie van koeltorens, heeft de verdeling voor België toevertrouwd aan de firma Tas & Co in Herenthout. Wij hoorden van zaakvoerder Bart Nuyts waarom dit wereldbedrijf in zee gaat met een verdeler uit de Antwerpse Kempen, en waarom zich in de beperking de ware meester toont.

WARMTE EN KOELING IN DNA

Eerst een beetje geschiedenis. Tas & Co werd in 1938 opgericht in Amsterdam en in 1951 werd een vestiging in Antwerpen geopend. Oorspronkelijk was de onderneming toeleverancier aan de sector van de scheepsbouw en -herstelling. De firma leverde o.a. branders, pompen en warmtewisselaars.

Bart Nuyts: “Je ziet dat ons bedrijf al van bij de start omgaat met alles wat met warmte en koeling te maken heeft. Het zit als het ware in ons DNA. Gezien de achteruitgang van de scheepsindustrie in de Lage Landen werd er gediversifieerd naar procestechnologie. Naast warmtewisselaars begonnen we ook vacuümtechniek, brandersturing, meng- en roersystemen, filters, en andere producten voor industriële processen te verdelen. Buiten de procestechnologie zijn we ook heel actief in transmissiesystemen en motion control. Vandaag zijn we aanwezig in zowat alle industrieën: de chemie, petrochemie, fijnchemie, voeding, papier, staal …"

TAS onderscheidt zich in de markt op drie manieren: technische knowhow, specialisatie in bepaalde niches en een commerciële strategie die gericht is op probleemoplossing i.p.v. het doordrukken van bepaalde producten.

IN DE EERSTE PLAATS INGENIEURS

Bart Nuyts: “SPX-Marley heeft ons benaderd omwille van onze technische knowhow inzake warmtewisselaars. Dat is niet hetzelfde als koeltorens, maar de thermodynamische principes zijn wel dezelfde. Dat is een complexe materie - bij TAS zijn we dan ook allemaal ingenieurs. We zijn dus geen loutere verkoopsorganisatie zoals sommige van onze conculega's, maar kunnen vanuit onze technische kennis en ervaring duidelijke meerwaarde bieden aan onze klanten, in de vorm van advies en oplossingen op maat."

TAS is geen one stop shop, integendeel. Bart Nuyts is daar zeer duidelijk in: “De markt van de procestechnologie is sowieso al veel te breed om helemaal te kunnen afdekken, als we dat al zouden willen. Onze sterkte zit in onze specialisatie binnen bepaalde niches. We verkopen liever producten waar we alles van afweten. Neem nu de warmtewisselaars. Daar kunnen we zeggen dat wij - met zeven verschillende leveranciers - zowat het hele terrein bestrijken. Dat gaat van standaardproducten die bij wijze van spreken op het schap liggen, tot op maat gemaakte, engineered oplossingen."

ONAFHANKELIJKE VERDELER

Bart Nuyts: “Als onafhankelijke verdeler hoeven wij geen producten te pushen en kunnen wij vertrekken vanuit het probleem of de behoefte van de klant. Als ingenieurs kunnen wij met de klant meedenken en een oplossing zoeken die echt tegemoetkomt aan zijn problematiek. Zo is het al voorgevallen dat wij een klant een oplossing adviseerden die wij niet in ons aanbod hebben.

Van de meeste fabrikanten die wij verdelen, hebben wij de rekentools. Zo kunnen we heel snel berekeningen maken en kort op de bal spelen. Voor klanten die onze oplossingen integreren in de machines of installaties die zij verkopen, kan dat het verschil maken."

“WIJ VERTEGENWOORDIGEN NU DE MARKTLEIDER IN KOELTORENS"

TAS streeft naar langetermijnrelaties met zijn klanten. Sommige installaties in de Antwerpse haven staan daar al 60 jaar en draaien nog altijd. “Soms vraagt een fabrikant aan ons wat wij daar indertijd geleverd hebben omdat zij het niet meer in hun archief hebben, maar wij wel", stelt Bart Nuyts. “De exclusieve vertegenwoordiging van de SPX-Marley koeltorens is een bevestiging dat wij goed bezig zijn."

SPX is op wereldvlak de marktleider en biedt een compleet gamma gaande van de kleinste koelcellen tot de bekende betonnen koeltorens zoals we die bij energiecentrales zien.

De installaties van SPX bieden een oplossing overal waar koelwater op zijn beurt weer dient afgekoeld te worden. Industriële machines en processen genereren een enorme hoeveelheid warmte die continu moet worden afgevoerd om efficiënt te blijven verder werken. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van warmtewisselaars. Maar het koelwater zelf dient ook afgekoeld te worden. Dit gebeurt door middel van koeltorens waarin het water direct of indirect in contact gebracht wordt met de omgevingslucht. Dit natuurlijke proces van warmteoverdracht door verdamping maakt ze zeer effectief. SPX biedt twee soorten koeltorens aan: open koeltorens en vloeistofkoelers.

DIVERSE TYPES KOELTORENS

In open koeltorens wordt het af te koelen water direct aan de lucht blootgesteld. Daarbij verdampt per 5,5 °C afkoeling ongeveer 1% van het waterdebiet in de toren.

Er zijn drie systemen mogelijk:

  • natuurlijke luchtstroom via een grote betonnen 'schouw';
  • geïnduceerde luchtstroom, waarbij de lucht door een axiale ventilator bovenaan aangezogen wordt;
  • gedwongen luchtstroom waarbij een centrifugale ventilator aan de inlaat de lucht doorheen het systeem stuwt.

Axiale ventilatoren zijn energiezuiniger en makkelijker te onderhouden. Centrifugale ventilatoren zijn dan weer stiller en kunnen grotere drukken aan.

Klanten kunnen kiezen uit staal, roestvrij staal of kunststof als materiaal, in functie van de waterkwaliteit. SPX adviseert hierbij op basis van een analyse. In het water van de Schelde zit bijvoorbeeld veel chloride. Daar is rvs of kunststof aangewezen. “Welk type koeltoren de voorkeur geniet, is van tal van factoren afhankelijk. Wij bekijken samen met de klant zijn situatie en stellen de meest optimale oplossing voor", aldus Bart Nuyts.

SERVICE IS HET SLUITSTUK VAN DE TAS-AANPAK

Oude installaties repareren, ombouwen of upgraden behoort tot het servicepakket. Maar ook adviseren in geval van problemen.

Bart Nuyts: “Wij hebben infraroodthermometers en elektronische vacuümmeters om installaties te testen. Het is al gebeurd dat wij op een zondag metingen uitvoerden en 's maandags de nodige stukken lieten leveren. Door snel te schakelen, kunnen wij onze klanten uit de nood helpen, want productieverlies kost geld natuurlijk."

Waarom bedrijven zich best tot TAS wenden? Daar is Bart Nuyts heel duidelijk in: “Dankzij onze technische knowhow en onze producten. Die zijn werkelijk top. Wij verdelen enkel A-merken die zich bewezen hebben en we gaan niet in zee met eendagsvliegen. In de producten die wij verdelen, zijn we werkelijk incontournabel."

 

OVER SPX

SPX Cooling Technologie is wereldwijd marktleider in de fabricatie van koeltorens. Met meer dan 100 jaar ervaring heeft SPX meer dan 250 patenten in de HVAC, industriële en energiesector. De SPX producten zijn op de markt beter bekend onder de merknamen MARLEY, BALCKE DÜRR, DRY COOLING, RECOLD of CERAMIC.

  • SPX heeft een groot gamma aan koeltorens:
  • Materiaal: staal / roestvrij staal / glas-vezelversterkte kunststof / hout / beton
  • Crossflow / Counterflow
  • Kleine tot zeer grote vermogens
  • Induced draft / Forced draft / Natural draft
  • Evaporative Cooling / Fluid Cooling
  • Modulaire opbouw / custom made

L.TAS AND CO

L.TAS AND CO

I.Z.KLEIN GENT MOERBROEK 20
2270 HERENTHOUT
+3214285820
+3214285829
www.tas.be