naar top
Menu
Logo Print

Nobelprijs Chemie 2016 voor Ben Feringa

RUG-hoogleraar scheikunde krijgt de prijs voor de ontwikkeling van moleculaire machines
magazine

Prof.dr. Ben Feringa heeft de Nobelprijs voor Scheikunde gewonnen voor de ontwikkeling van moleculaire machines. Hij deelt de prijs met de Fransman Jean-Pierre Sauvage en de Amerikaan Fraser Stoddart.
Feringa is sinds 1988 hoogleraar scheikunde aan de RUG. Zijn ontdekking in 1999 van de ‘moleculaire motor’, een door licht voortgedreven roterende molecuul, wordt algemeen als een doorbraak van wereldformaat aangemerkt. Feringa werd eerder veelvuldig onderscheiden met prijzen, waaronder de Spinozapremie (de 'Nederlandse Nobelprijs') en recent nog de Tetrahedronprijs.

Als chemicus is Feringa geïnteresseerd in bouwen met moleculen. "Ik ben een moleculenbouwer. Ik probeer slimme moleculen te maken. Op zich is een bewegend molecuul maken niet zo moeilijk, maar het gaat erom dat je het kunt bestúren." Ben Feringa presenteerde in 1999 de eerste moleculaire motor, een molecuul waarvan een deel onder invloed van licht en warmte een volledige rotatie kon maken. Hij maakte tal van verschillende motoren, en zelfs een moleculaire ‘4 wheel drive’ auto. Door de motormoleculen vast te zetten op een oppervlak ontstond een nanomolenpark dat roteert als er licht op valt. En vorig jaar beschreef hij de eerste asymmetrische moleculaire motor.
Feringa wordt wereldwijd erkend als pionier op het terrein van moleculaire motoren. Een van de mogelijke toepassingen van zijn motoren is het afleveren van geneesmiddelen in het lichaam. Naast moleculaire motoren richt Feringa zich ook op katalyse. En hij werkt aan ‘slimme’ geneesmiddelen, die bijvoorbeeld aan en uit te schakelen zijn met licht.

Bekijk hier de video waarin Prof.dr. Feringa tekst en uitleg geeft bij de ontwikkeling van een elektrisch aangedreven nanovoertuig. 

NPT PROCESTECHNOLOGIE

NPT PROCESTECHNOLOGIE

+31334637977
-