naar top
Menu
Logo Print

Magnum op waterstof

Nuon, Gasunie en Statoil werken samen aan overschakeling op waterstof voor Magnum centrale
magazine

Via een innovatieproject willen Nuon, Gasunie en het Noorse Statoil vanaf 2023 in één van de drie units van de Magnum-centrale in de Groninger Eemshaven elektriciteit genereren met waterstof. Die centrale is heel geschikt omdat ze ontworpen is voor toepassing van meerdere brandstoffen.
Om de doelen uit het klimaatakkoord in Parijs te halen, moet de uitstoot in de elektriciteitssector al in 2030 55 tot 75% lager zijn dan in 1990. Wanneer de nieuwe centrales – die zonder problemen tot na 2050 meekunnen – geen aardgas meer gebruiken maar waterstof, kan de energievoorziening CO2-vrij worden terwijl de betrouwbaarheid en stabiliteit behouden blijft.
Binnen de samenwerking richt Statoil zich op de productie van waterstof. Dit gebeurt door Noors aardgas om te zetten in waterstof en CO2. De CO2 wordt in Noorwegen ondergronds opgeslagen voor de Noorse kust, waar Statoil al ruim 20 jaar CO2 afvangt uit het Sleipner-veld. Het bedrijf heeft hiervoor onlangs een nieuwe concessie verkregen van de Noorse overheid. Gasunie doet binnen dit project onderzoek naar de mogelijkheden voor het transport van de waterstof naar de Magnum-centrale en de mogelijkheden om de waterstof zo nodig tijdelijk op te slaan. Nuon zet de waterstof in voor verbranding in Magnum voor elektriciteitsproductie. Wat resteert is voornamelijk waterdamp.
Het project is een belangrijke stap op weg naar een 100% CO2-vrije energievoorziening, en ook de ‘superbatterij’ waaraan Nuon werkt komt daarmee een stap dichterbij.

NPT PROCESTECHNOLOGIE

NPT PROCESTECHNOLOGIE

+31334637977
-