naar top
Menu
Logo Print

Eerste biobased brug

Green PAC en provincie Fryslân tekenen voor eerste biobased brug ter wereld
magazine

Een brugdek van 100% biocomposiet, kan dat? Welke materialen zijn er nodig? Is het sterk genoeg en hoe lang gaat het mee? Met die vragen houden studenten van Stenden en Windesheim zich het komende jaar bezig vanuit het gezamenlijke initiatief Green PAC. Gedeputeerde Michiel Schrier (rechts) en Stenden College van Bestuur voorzitter Leendert Klaassen (links) ondertekenden een overeenkomst om de samenwerking te bekrachtigen.
“De eerste beweegbare brug uit 100% natuurlijke materialen moet in Ritsumasyl over het Van Harinxmakanaal komen te liggen”, vertelt gedeputeerde Schrier.

Biobased composiet
Biobased composiet is een nieuw bouwmateriaal uit natuurlijke hars en vezels (vaak 80% bio-vezels en 20% glasvezel). De studenten onderzoeken onder meer de sterkte en de levensduur van verschillende samenstellingen van bio-materiaalcombinaties. Het ontwerp van de brug in Ritsumasyl ontstaat tijdens deze onderzoeksfase en is dus afhankelijk van het bouwmateriaal. Eind 2017 levert het bouwteam een rapportage op met alle resultaten. De bouw van de brug zou dan in 2018 kunnen starten.

Samenwerken in een bouwteam
Green PAC is een open innovatiecentrum voor (groene) kunststoffen, vezels en composieten. De organisatie ondersteunt dit project met alle kennis die zij eerder opgedaan hebben over bio-composiet en maakt daarbij ook gebruik van de expertise van TU Delft, Hochschule Osnabrück en NHL. In het bouwteam van de brug Ritsumasyl nemen naast Green PAC en de provincie Fryslân ook aannemerscombinatie Reef Infra en Jansen Venneboer en composietproducent Infra Composites deel. De partijen bundelen de krachten, om bij te dragen aan de ambitie om te zorgen dat de eerste brug die volledig bestaat uit natuurlijk bouwmateriaal, in Fryslân ligt.

NPT PROCESTECHNOLOGIE

NPT PROCESTECHNOLOGIE

+31334637977
-