naar top
Menu
Logo Print

Normen versnellen transitie naar circulaire economie

Uitgelicht voorbeeld: Total Corbion PLA produceert 100% bio-based kunststof
magazine

“Marktacceptatie is essentieel voor de transitie naar een circulaire economie” weet François de Bie, Senior Marketing Director bij Total Corbion PLA. Om opschaling van circulaire producten en diensten te realiseren moeten overheid en bedrijfsleven voldoen aan (internationaal) geldende normen.

100% bio-based kunstof
Total Corbion PLA is een joint venture gericht op de productie van 100% bio-based kunststof, Poly Lactic Acid (PLA) genaamd, vertrekkend van suikerriet. Verschillende varianten van PLA zijn mogelijk, bijvoorbeeld een temperatuurbestendige voor koffiebekertjes. Het toepassingenbereik is in principe net zo breed als dat van traditionele kunststoffen. Naast de biologische oorsprong kan het product biologisch afbreekbaar worden gemaakt. Bovendien gaat de productie gepaard met een tien keer lagere CO2-uitstoot dan bij traditionele kunststof en vervangt het ook materiaal met een grotere ecologische voetafdruk.

100% gegarandeerde bio-based oorsprong
Total Corbion PLA bouwt momenteel een fabriek in Thailand die uiteindelijk 75.000 ton PLA per jaar kan produceren met als keurmerk ‘Bonsucro’.
“Juist bij dit nieuwe materiaal is het van belang dat duidelijk is wat de materiaaleigenschappen zijn en of het ook echt honderd procent bio-based is.” De Bie was voorzitter van de commissie die dat heeft uitgewerkt. “Op de eerste plaats moet er een eenduidige manier van meten en interpreteren worden afgesproken. Dan moet een testinstituut het materiaal onafhankelijk kunnen testen. Ten slotte wordt een certificeringsschema opgesteld om te zorgen dat ook na de toekenning van een certificaat de naleving van de normen controleert, al dan niet na veranderingen in het productieproces. NEN heeft bij dit alles een hele nuttige rol gespeeld.”

Lees het volledige artikel hier.

NPT PROCESTECHNOLOGIE

NPT PROCESTECHNOLOGIE

+31334637977
-