naar top
Menu
Logo Print

Recordaantal buitenlandse studenten aan technische universiteiten

Verdringing van Nederlandse studenten?
magazine

Het aantal buitenlandse studenten dat kiest voor een technische bachelor- of masterstudie in Nederland was nooit eerder zo hoog. Een op de drie masterstudenten aan de technische universiteiten in Delft, Wageningen, Eindhoven en Enschede is buitenlander. Dat blijkt uit cijfers die het FD opvroeg bij de organisatie voor internationalisering Nuffic. In absolute aantallen gaat het om een verdrievoudiging: van 3.751 bachelor- en masterstudenten in 2006 naar ruim 12.000 in het studiejaar 2017/2018. De studies trekken vooral studenten uit Duitsland, China en India.

Nederlandse studenten de dupe?
'Buitenlandse student pikt plaats Nederlander in', zo vatte weekblad Elsevier het sentiment onlangs samen. De Telegraaf schreef in een artikel over de 'Engelse gekte' dat Nederlandse studenten bij opleidingen met een numerus fixus in de verdrukking komen. De Vereniging van Universiteiten (VSNU) kan niet bevestigen dat sprake is van verdringing van Nederlandse studenten. 'Dat weten we niet.' Wel is het zo dat de stijgende studentenaantallen op 'sommige plekken' de onderwijskwaliteit in gevaar brengen. 'In dat geval kan een universiteit een numerus fixus instellen.' De vier technische universiteiten hebben dit studiejaar acht studies met een numerus fixus. Alleen de bachelor luchtvaart- en ruimtevaarttechniek trekt volgens onderzoeker Daan Huberts van het Nuffic een 'noemenswaardig' aantal buitenlandse studenten aan. Dit studiejaar komt ongeveer de helft van de ruim 440 studenten uit het buitenland.
Bij de aanmeldingen is de verhouding tussen Nederlandse en buitenlandse studenten anders, blijkt uit navraag bij de TU Delft. Van de 1150 aanmeldingen komen 663 uit andere landen. Ook de TU Delft weet niet of sprake is geweest van verdringing, zegt een woordvoerder. 'We weten wel dat Nederlandse studenten tot nog toe bovengemiddeld vaak door de selectieprocedure komen.'

Lees het volledige artikel hier.

NPT PROCESTECHNOLOGIE

NPT PROCESTECHNOLOGIE

+31334637977
-