naar top
Menu
Logo Print

1,5 miljoen voor verbeterde lithium-ionbatterij

LeydenJar Technologies krijgt kapitaalinjectie voor verdere ontwikkeling verbeterde lithium-ionbatterij
magazine

ECN spin-out LeydenJar Technologies heeft een kapitaalinjectie ontvangen van in totaal ruim € 1,5 miljoen. Hiermee kan LeydenJar zijn vinding – een batterij op basis van een silicium-anode in plaats van grafiet – verder ontwikkelen. De verbeterde Lithium Ion batterij kan tot 50% meer energie opslaan, wat een revolutie zou betekenen voor onder meer de verdere ontwikkeling van draadloze technologie en de elektrische auto.

Ontwikkeling batterijen blijft achter bij marktvraag
Betere en compactere opslag van energie is een heilige graal voor technologische doorbraken in een aantal sectoren. Zo zijn bijvoorbeeld de verdere ontwikkeling van elektrische auto’s en draadloze elektronica sterk afhankelijk van het beschikbaar komen van batterijen met grotere capaciteit en levensduur. Maar de prestaties van de huidige lithium-ion batterijen (Li-ion) verbeteren jaarlijks slechts marginaal. De bottleneck bevindt zich in de anode (minpool) van de batterij die gemaakt is van grafiet, een materiaal met een beperkte capaciteit om lithium-ionen te binden.

LeydenJar’s silicium anode materiaal; de belofte tot substantiële verbetering
LeydenJar heeft de anode van grafiet vervangen door een 100% silicium anode. Dat levert een batterij waarin de anode (het huidige knelpunt) een tien keer grotere capaciteit heeft, wat leidt tot een verbetering van de energieopslag met 50%. De industrie keek al lange tijd naar silicium als vervanging voor grafiet. Maar silicium heeft één groot probleem: het materiaal zet sterk uit bij het laden, en krimpt weer bij ontladen waardoor het broos wordt en breekt. Dit maakte silicium onbruikbaar als anodemateriaal. Slechts heel kleine hoeveelheden silicium konden in het grafiet worden bijgemengd.

Op foto, v.l.n.r.: Hans Dreijklufft (UNIIQ), ), Robert Strijk, Wethouder Bereikbaarheid, Economie, Binnenstad en Cultuur gemeente Leiden, Christian Rood (LeydenJar Technologies), Liduina Hammer (UNIIQ), Gabriel de Scheemaker (LeydenJar Technologies) en Suzanne Kroeze (UNIIQ)

NPT PROCESTECHNOLOGIE

NPT PROCESTECHNOLOGIE

+31334637977
-