naar top
Menu
Logo Print

Eerste Nationaal Chemisch Erfgoed van Nederland

KNCV onthult plaquette Ovale Zaal Teylers Museum
magazine

De Ovale Zaal van Teylers Museum in Haarlem is op 4 juli officieel benoemd tot Nationaal Chemisch Erfgoed. De 18e-eeuwse zaal speelde een cruciale rol bij de introductie van de moderne chemie in Nederland. De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) organiseerde een verkiezing waarmee de Ovale Zaal zich voortaan nationaal chemisch erfgoed mag noemen. Het is de eerste keer dat een locatie deze titel in Nederland heeft ontvangen. De KNCV volgt hiermee een internationale beweging: in veel landen zijn er al zogenaamde chemical landmarks te vinden.

In de Ovale Zaal, die in 1784 werd geopend, voerde Martinus van Marum, de eerste directeur van Teylers Museum, baanbrekend onderzoek uit naar chemische processen met de Grote Elektriseermachine. Daarmee leverde hij een veelvoud aan belangrijk bewijs voor de verbrandingstheorie van Lavoisier, die vandaag de dag nog steeds geldt. Van Marum publiceerde zijn bevindingen samen met de beginselen van Lavoisiers theorie in zijn ‘Schets der leere’ in 1787 – twee jaar eerder dan Lavoisier dat zelf deed. Van Marums werk legde een belangrijke basis voor de acceptatie van de nieuwe theorie in Nederland en daarbuiten.

Eerste museum Teylers Museum is het oudste museum van Nederland en het enige museum ter wereld met een volledig authentiek gebouw en interieur uit de 18e eeuw. Het is opgericht als kennisinstituut voor kunst en wetenschap. De Ovale Zaal, de elektriseermachine en het chemisch instrumentarium dat Van Marum voor zijn onderzoek gebruikte, zijn nog steeds te zien in Teylers.

Nationale Chemische Erfgoed De KNCV streeft ernaar om jaarlijks in Nederland een nieuwe locatie te benoemen tot Nationaal Chemisch Erfgoed. “Nederland kent vele locaties met een bijzondere betekenis voor de chemie. De KNCV wil chemisch erfgoed in Nederland op de kaart zetten” aldus KNCV-directeur Jan-Willem Toering.

Over de KNCV De KNCV is de Nederlandse beroepsvereniging voor chemici, life scientists en procestechnologen en heeft 7500 leden. Dit jaar bestaat de KNCV 115 jaar. Voor meer informatie kijk op www.kncv.nl.

NPT PROCESTECHNOLOGIE

NPT PROCESTECHNOLOGIE

+31334637977
-