naar top
Menu
Logo Print

Heike Kamerlingh Onnes-leerstoel voor Prof. dr. Bart van Wees

Opmerkelijke, internationaal erkende bijdrage aan de wetenschap
magazine

Prof. dr. Bart van Wees aan de Faculty of Science and Engineering van de RUG wordt geëerd met een vernoemde leerstoel vanwege zijn opmerkelijke, internationaal erkende bijdrage aan de wetenschap. Hij krijgt de Heike Kamerlingh Onnes-leerstoel toegekend. De leerstoel ‘named chair’ is bijzonder omdat die de naam mogen dragen van een gerenommeerd wetenschapper die internationaal geschiedenis schreef.

Over Prof. dr. Bart van Wees
Bart van Wees is verbonden aan het Zernike Institute for Advanced Materials (Faculty of Science and Engineering) en sinds 2000 hoogleraar fysica van nanodevices. Van Wees is een internationale autoriteit op het gebied van quantum elektronentransport. Hij heeft belangrijke bijdragen geleverd aan verschillende onderwerpen, zoals nano-elektronica, mesoscopische systemen, spintronica en (het meest recent) de spincaloritronica. Naast tal van activiteiten heeft Van Wees sinds 2013 een leidende rol in het Graphene Flagship Project van de EU. Via dit programma wordt tot 2023 maar liefst 1 miljard euro in grafeen-onderzoek geïnvesteerd. In 2016 ontving Van Wees de Spinozapremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap.

Over de Heike Kamerlingh Onnes-leerstoel
Heike Kamerlingh Onnes (1853-1926), naamgever van de nieuwe vernoemde leerstoel, was een Nederlands natuurkundige en winnaar van de Nobelprijs. Als geboren Groninger studeerde hij natuurkunde en wiskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, alwaar hij in 1879 ook zijn doctoraat behaalde. In 1882 werd Kamerlingh Onnes hoogleraar aan de Universiteit Leiden. In 1908 slaagde hij er als eerste in om helium bij een temperatuur van -269 °C vloeibaar te maken en in 1911 ontdekte hij supergeleiding. In 1913 ontving hij de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor zijn onderzoek naar de eigenschappen van materie bij lage temperaturen.

NPT PROCESTECHNOLOGIE

NPT PROCESTECHNOLOGIE

+31334637977
-