naar top
Menu
Logo Print

IJzerpoeder als alternatief voor kolen

Project 'Metal Power' - energieopslag via metaal
magazine

De kolen in een kolencentrale vervangen door duurzamer ijzerpoeder, dat is het doel waar TU/e, Team SOLID, de provincie Noord-Brabant en Metalot samen aan werken. Binnen het project ‘Metal Power’ willen zij een systeem voor energieopslag via metaal verder ontwikkelen. Halfweg 2019 wordt het demonstratiesysteem getest.
De TU/e onderzoekt al enkele jaren de fundamenten van metal fuels. Studententeam SOLID bouwde recent een testsysteem waarin ijzerpoeder wordt verbrand. Met de vrijkomende warmte wordt stoom gegenereerd. Van het afgevangen roestpoeder wordt weer ijzerpoeder gemaakt door er waterstof doorheen te blazen, waardoor het waterstofdeeltje weer aan het zuurstofdeeltje gaat zitten. Een circulair, CO2-vrij systeem. Ook kan energie in het ijzerpoeder lang opgeslagen worden.

Het eerste doel binnen het Metal Power project is het opschalen van het testsysteem tot een demosysteem van 100 kW op de Metalotcampus in Cranendonck. Het doel: aantonen dat grootschalige verbranding van metaalpoeder mogelijk is. Na het demo van 100 kW wordt steeds een stap opgeschaald. Met 100 kW kun je een paar auto’s laten rijden. Shell werkt momenteel aan een capaciteitsuitbreiding tot 1 MW, genoeg energie voor een wijkje.

De bedoeling is dat ijzerpoeder de kolen in een kolencentrale stapsgewijs vervangt.
Bij 1 MW kom je problemen tegen die waarschijnlijk op grotere schaal ook voorkomen. Zo zijn die te verhelpen vóór het systeem echt in een kolencentrale werkt. Uniper heeft een kolencentrale op de Maasvlakte en investeert in dit project om in de toekomst hun kolen misschien te kunnen vervangen door ijzerpoeder. Zij zoeken nieuwe mogelijkheden voor energieopwekking en zien veel potentie in dit project.

De toegepaste warmte in de industrie bestaat voor grotendeels uit stoom. Daarom zal het demosysteem eerst aangesloten worden bij een fabriek. De TU/e is in gesprek met een Brabantse bierbrouwerij. Na die test volgen uitgebreide proeven op de Metalot campus.

NPT PROCESTECHNOLOGIE

NPT PROCESTECHNOLOGIE

+31334637977
-