naar top
Menu
Logo Print

Cumapol start pilot plant voor PET-recycling

CuRe-proces zet gekleurd polyester opnieuw om tot transparant polyester
magazine

In een deel van de bestaande Cumapol fabriek in Emmen komt een pilot-deel voor de recycling van gebruikt polyester. Daartoe heeft het bedrijf subsidie gekregen van Europa (ca. één miljoen) en de provincie Drenthe (ca. 4 ton). Nieuw is een procédé om uit gekleurd polyester opnieuw transparant polyester te maken. De naam van het proces: CuRe.
Cumapol recyclede voorheen al polyester gemaakt van PET-flessen flakes (mechanisch recyclen), maar dat proces liet niet toe om de kleur te verwijderen.  
Technisch Directeur Marco Brons: “CuRe is gedeeltelijk chemisch recyclen met behulp van een monomeer van polyester, glycol genaamd. Door een overmaat van de monomeren verschuif je het chemische evenwicht in het polyester: er ontstaat een lager moleculair gewicht. Monomeren trek je er later weer uit na het recyclen en dat glycol gebruik je later weer opnieuw.” Hij legt uit hoe het scheiden verloopt: “Met hoge temperatuur, ongeveer 250 °C valt het polyester uiteen in stukjes en wordt het vloeibaar. Dan kun je het samenbrengen en door het monomeer eruit te trekken bouw je het polyester weer op tot een waardevol polymeer. Door bekende processen in de chemie worden de monomeren eruit getrokken: met vacuümreactoren.”

NPT PROCESTECHNOLOGIE

NPT PROCESTECHNOLOGIE

+31334637977
-