naar top
Menu
Logo Print

Maasvlakte in beeld voor duurzame kerosine

Finse multinational Neste overweegt bouw fabriek duurzame kerosine in Rotterdam
magazine

De Finse multinational Neste overweegt de bouw van een fabriek voor duurzame kerosine in Rotterdam. De fabriek zou moeten worden gebouwd op de Eerste Maasvlakte. Daar heeft Neste al een raffinaderij voor duurzame diesel. De tweede fabriek zou een investering vergen van ruim €100 mln. Neste-topman Peter Vanacker, kort op bezoek in Rotterdam, geeft aan dat Nederland kans maakt op de nieuwe fabriek. Doordat er al een dieselfabriek staat, vallen de kosten voor een kerosinefabriek lager uit dan wanneer de fabriek in bijvoorbeeld de VS zou worden gebouwd, waar Neste nog geen fabriek heeft, zegt Vanacker: 'In Rotterdam moeten we alleen wat bijkomende stappen doen. Kerosine is een nog zuiverder product dan biodiesel.' Thuisland Finland is echter ook een optie, zegt Vanacker, Belg van geboorte die eerder bij de Duitse chemiebedrijven Bayer en CABB werkte. Oostelijk van de hoofdstad Helsinki heeft het concern ook al een raffinaderij staan.

Het brandstoffenbedrijf, met een omzet van €15 mrd, heeft in ieder geval ruim ervaring met investeringen in Nederland. In 2011 bouwde Neste voor €670 mln een fabriek voor diesel uit dierlijke en plantaardige vetten. Twee jaar geleden nam het bedrijf de voormalige biodieselfabriek in Sluiskil (Zeeuws-Vlaanderen) over en vorig jaar opende het, ook op de Eerste Maasvlakte, een biopropaanfabriek voor €60 mln. Ook kocht Neste in 2018 de meerderheid in Demeter, een handelsbedrijf in Alblasserdam in dierlijke vetten en eiwitten.

Neste is voor 36% eigendom van de Finse staat. Het is al ruim zeventig jaar actief in de olieraffinage en verkoop van autobrandstoffen via zijn tankstations in Scandinavië en de Baltische staten. Tegelijk is het bedrijf wereldmarktleider in duurzame brandstoffen; dat zijn mengsels op basis van afval en plantaardige en dierlijke vetten, en palmolie. 'Onze palmolie is voor 100% traceerbaar en leidt niet tot ontbossing', haast Vanacker zich te zeggen.

NPT PROCESTECHNOLOGIE

NPT PROCESTECHNOLOGIE

+31334637977
-