naar top
Menu
Logo Print

SkyNRG bouwt grote fabriek voor duurzame kerosine

85 procent minder CO2-uitstoot dan bij fossiele kerosine
magazine

Het Amsterdamse bedrijf SkyNRG gaat de productie van duurzame kerosine flink opschalen. Vanaf 2022 moet een fabriek in het Groningse Delfzijl 100.000 ton duurzame kerosine en biopropaan produceren. SkyNRG gaat rest- en afvalstromen zoals frituurvet gebruiken als grondstof voor de duurzame kerosine. Na de productie gaat de kerosine per schip naar Schiphol.

De markt voor duurzame kerosine krijgt met de nieuwe fabriek een flinke opwaardering. Op dit moment levert één fabriek in Los Angeles jaarlijks 5.000 ton duurzame kerosine. De brandstof zorgt volgens SkyNRG voor 85 procent minder CO2-uitstoot ten opzichte van fossiele kerosine, op basis van aardolie.

“We zijn de eerste die deze stap op deze schaal maken en hopen dat het als voorbeeld mag dienen”, zegt Maarten van Dijk, executive director bij SkyNRG.

KLM als grootste klant
De voornaamste afnemer van de duurzame kerosine wordt KLM. De luchtvaartmaatschappij neemt nu ook al duurzame kerosine af op vluchten vanuit Los Angeles naar Amsterdam. Vanuit de fabriek in Delfzijl neemt KLM vanaf 2022 75.000 ton duurzame kerosine per jaar af. Daarmee bespaart de airline jaarlijks ruim 200.000 ton CO2, stelt president-directeur Pieter Elbers van KLM. Die CO2-reductie staat volgens Elbers gelijk aan het kerosineverbruik van 1.000 KLM-vluchten van Amsterdam naar Rio de Janeiro.

Waterstoffabriek Delfzijl
Chemieconcern Nouryon en gastransporteur Gasunie hebben Delfzijl op het oog als locatie voor een grote waterstoffabriek. In de fabriek wordt met een elektrolyser groene waterstof geproduceerd. De geplande elektrolyser krijgt een capaciteit van 20 megawatt. Na de aankondiging van SkyNRG en KLM maken Gasunie en Nouryon echter plannen om de elektrolyser uit te breiden naar een capaciteit van 60 megawatt. Een investeringsbeslissing over de fabriek wordt volgens beide partijen aan het begin van 2020 verwacht; duidelijkheid over de uitbreiding naar 60 megawatt volgt later dat jaar.

NPT PROCESTECHNOLOGIE

NPT PROCESTECHNOLOGIE

+31334637977
-