naar top
Menu
Logo Print

KNCV Gouden Medaille 2019 voor Ilja Voets

'Voets heeft echt ambassadeursfunctie binnen chemie'
magazine

“Voets is een getalenteerd en gedreven chemicus, die zowel fundamenteel onderzoek doet als de vertaalslag naar praktische toepassingen maakt”, aldus Jurriaan Huskens, juryvoorzitter voor KNCV Gouden Medaille. Die prijs wordt jaarlijks uitgereikt en is de belangrijkste Nederlandse prijs voor onderzoekers die zich bijzonder hebben onderscheiden op het gebied van chemisch speurwerk in de breedste zin. De hoogste Nederlandse onderscheiding voor chemisch toptalent wordt dit keer uitgereikt op 10 december tijdens chemieconferentie CHAINS in Veldhoven.

Ilja Voets is professor Self-Organizing Soft Matter aan de Technische Universiteit Eindhoven. Ze geeft daar leiding aan een team van natuurkundigen, biologen, chemici en ingenieurs. Voets bestudeerde onder andere zogenaamde antivries-eiwitten, die ervoor zorgen dat organismen, die in extreme kou leven, niet bevriezen.

“Voets heeft een uniek profiel waarin ze verschillende vakgebieden combineert”, zegt Jurriaan Huskens, juryvoorzitter commissie Gouden Medaille 2019. “Ook is zij erg betrokken bij de chemische gemeenschap, wat blijkt uit de vele nationale en internationale commissies en conferenties waar zij aan heeft deelgenomen.”

Voets behoort tot de wereldtop binnen de fysische chemie van zachte gecondenseerde materie – vloeistoffen met daarin polymeren of colloïden (kleine deeltjes die zich kunnen gedragen als moeleculen maar die je wel met het blote oog kunt zien). Ze schreef hierover meer dan 100 publicaties, die door vele onderzoekers worden geciteerd. Ook heeft ze vier patenten op haar naam staan. Naast haar onderzoeksactiviteiten nam Voets het initiatief tot het opzetten van symposia over zachte gecondenseerde materie op de Technische Universiteit Eindhoven. “Ilja Voets heeft een indrukwekkend CV”, zegt Huskens. “Naast haar uitgebreide en zichtbare eigen onderzoek valt ze op door de vele en diverse vormen van outreach die ze doet. Ze heeft echt een ambassadeursfunctie binnen de chemie.”

NPT PROCESTECHNOLOGIE

NPT PROCESTECHNOLOGIE

+31334637977
-