naar top
Menu
Logo Print

“We moeten de krachten rond plasticrecycage bundelen"

Nieuwe onderzoeksgroep focust op ontgeuren en ontkleuren van plastics
magazine

De UGent levert pionierswerk op het vlak van recyclage. Op Campus Kortrijk bouwt professor en specialist plasticrecyclage Steven De Meester aan een expertisecel rond plasticrecyclage.

“Als je plastics afschaft, gaat de klimaat footprint van de maatschappij omhoog.” weet De Meester. “Andere, zwaardere materialen produceren en recycleren kost immers ook energie. Plastic is een fantastisch product, vele alternatieven zijn duurder of hebben andere nadelen. Het momentum is er. De uitvoermogelijkheden naar China slinken vanwege de Chinese plasticban, en veel grote spelers verenigen zich om plastics duurzamer te maken.” Niet enkel recyclage is belangrijk. Ook een degelijke analyse is dat. Steven De Meester en zijn medewerkers finaliseren momenteel de grootste chemische karakterisatie ooit van plasticverpakkingsafval.

Op Campus Kortrijk werkt De Meester aan de uitbouw van een nieuwe onderzoeksgroep. “Als consortium binnen Capture werken we met zeven à acht professoren rond plasticrecyclage.” Momenteel werken binnen zijn team tien tot twaalf medewerkers op de onderzoekslijn plasticafval. Het onderzoek focust op de scheiding en de opzuivering van de plastics zelf, meer bepaald ontgeuren en ontkleuren: “We onderscheiden twee vormen van recyclage: chemisch recycleren (afbreken tot bouwsteentjes) en mechanisch recycleren (hersmelten naar een andere vorm). Wij maken de materialen klaar voor die processen. Met het oog op droge scheidingsprocessen (NIR-scheiding, windshifters) hebben we een model dat voorspelt hoe plastics door een scheidingsinstallatie gaan en welke kwaliteit eruit voortvloeit. De natte processen zorgen voor de verwijdering van het organisch materiaal en het ontgeuren. Met bijvoorbeeld onze pilootwaslijn kunnen we perfect testen of de plastics nog zullen stinken of niet. Belangrijk is dat we op een voor de industrie relevante schaal werken en de nodige kennis en analyse hebben om de testen te begrijpen en verbeteren.”

Lees hier het oorspronkelijke bericht.

NPT PROCESTECHNOLOGIE

NPT PROCESTECHNOLOGIE

+31334637977
-