naar top
Menu
Logo Print

Biologische landbouw vitaal voor duurzame voedselsystemen

Voorname rol in realiseren 8 van 17 SDG’s
magazine

“Nieuw onderzoek toont aan dat biologische landbouw voor een groot deel kan bijdragen aan het realiseren van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) van de Verenigde Naties”, stelt BioForum Vlaanderen. EOSTA lanceert daarom de campagne ‘Organic is part of the Solution’, samen met een heel aantal partnerorganisaties.
Vier jaar geleden beslisten 150 landen om op basis van 17 duurzaamheidsdoelen de wereld een duurzamere plek te maken tegen 2030. Uit het nieuwe rapport ‘Organic Agriculture and the Sustainable Development Goals’ blijkt nu dat biologische landbouw voor maar liefst 8 van de 17 doelstellingen een positieve bijdrage kan leveren. Het gaat om “Geen honger (SDG 2), Goede gezondheid en Welzijn (SDG 3), Schoon water en Sanitair (SDG 6), Eerlijk werk en economische groei (SDG8), Verantwoorde consumptie en productie (SDG 12), Klimaatactie (SDG 13), Leven in het water (SDG 14) en Leven op het land (SDG15).
De metastudie werd uitgevoerd door een student aan de Universiteit van Twente op vraag van biologische groothandel EOSTA. Er werd gekeken naar meer dan vijftig wetenschappelijke studies, waarvan een heel deel afkomstig van het FAO.

Kurt Sannen, voorzitter van BioForum Vlaanderen, stelt dat duurzaamheid een tienkamp is en daar heb je een speciaal soort atleet voor nodig. "Vaak wordt er alleen gefocust op één onderdeel van duurzaamheid, bijvoorbeeld CO2-uitstoot. De laagste uitstoot zorgt zogenaamd ook voor het meest duurzame product. Dat is alsof je de beste sprinter hebt en stelt dat die de beste tienkamper is. Maar het is net omgekeerd: de verschillende elementen maken samen een nog sterker geheel. Iets wat duurzaam is zal lekkerder smaken, beter zijn voor de boer, het dierenwelzijn, de natuur, het klimaat en de bodem. Bio is een geheel."

EOSTA maakt de studie beschikbaar voor wie in de biologische sector het positieve, duurzame verhaal van de biologische landbouw wil delen. Ze doen dat samen met een brede coalitie van biologische organisaties.

NPT PROCESTECHNOLOGIE

NPT PROCESTECHNOLOGIE

+31334637977
-