naar top
Menu
Logo Print

Sluiting kolencentrales maakt gipsplaten duurder

Mogelijk verkoopprijsverhoging van zo'n 10%
magazine

Gipsplaten en andere gipsproducten voor de bouwsector worden mogelijk flink duurder. Nederlandse gipsmakers krijgen te maken met fors hogere grondstof- en transportkosten, doordat ze gips moeten importeren. Die zullen ze voor een deel doorberekenen. De hogere grondstofkosten zijn het gevolg van de verwachte sluiting van de Europese kolencentrales de komende decennia. Zo verliest de gipsverwerkende industrie zijn belangrijkste grondstof: gips gemaakt uit de rookgasontzwaveling bij kolencentrales. Verwacht wordt dat de sector dit zal opvangen met grotere productie van natuurgips in groeves in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Marokko. In sommige gevallen zal de grondstofprijs hierdoor verdubbelen.

'Het is zeker dat de industrie gevolgen zal ondervinden van het feit dat hun vertrouwde grondstoffen minder in Nederland verkrijgbaar zijn', zegt Jos Moret, verkoopmanager bij Vliegasunie, die minerale reststoffen, vrijkomend bij Nederlandse kolencentrales, in de markt zet. 'Transportkosten vormen een belangrijke component van de totale prijs. Gaan zij hun grondstoffen afnemen uit landen die verder weg liggen, dan is dat duurder en de CO2-voetafdruk wordt hoger.'

'Het is nu heel actueel', beaamt algemeen-directeur Rob van Groningen van bouwmaterialenproducent Knauf, dat een gipskartonplatenfabriek heeft in Oosterhout. 'Het zal denk ik leiden tot een verkoopprijsverhoging van zo'n 10%, want we kunnen die verdubbeling van de grondstofkosten niet helemaal doorberekenen', zegt hij.

In de jaren ‘80 troffen veel landen maatregelen om de uitstoot van zwaveldioxide (SO2) terug te dringen om 'zure regen' tegen te gaan. Kolencentrales installeerden rookgasontzwavelingsinstallaties, waarbij rookgassen door een grote tank met kalkwater worden geleid. Door de reactie van de SO2 met het kalkwater ontstaat gips. Zo werden kolencentrales een belangrijke leverancier voor de gipsverwerkende industrie - dat gips is goedkoper en zuiverder dan natuurgips.

(bron: FD)

(foto: HH/Kees van de Veen)

NPT PROCESTECHNOLOGIE

NPT PROCESTECHNOLOGIE

+31334637977
-