naar top
Menu
Logo Print

Elektrisch zuiveren van mest mogelijke oplossing voor stikstofprobleem

Een welkome ontwikkeling gezien de huidige stikstofcrisis
magazine

Op een industrieterrein in Oss staat een proefinstallatie klaar om stikstof uit mest op te werken naar hoogwaardige kunstmest. Kennisconsortium N.E.W.B.I.E.S. ontwikkelde de proefopstelling, waarbij door een electrochemisch proces de stikstof aan de mest wordt onttrokken, om vervolgens geconcentreerd te worden opgeslagen. De verwachting is dat deze kunstmest bij toepassing op het land tot minder uitlekken van stikstof naar natuurgebieden leidt. Een welkome ontwikkeling gezien de huidige stikstofcrisis in Nederland.

In een zeecontainer hebben het Europese kennisconsortium N.E.W.B.I.E.S van W&F Technologies B.V., Wetsus, Evides Water en ICRA een mobiele kunstmestfabriek gebouwd. Die kan vanuit verschillende afvalstromen, waaronder mest, menselijke urine, maar ook het regenwater dat door afvalbergen sijpelt, verschillende voedingstoffen terugwinnen. Voorbeelden hiervan zijn ammoniak, nitraat en fosfaat. 

De mobiele fabriek werd het afgelopen jaar ontwikkeld en gebouwd in Nederland. De eerste testrondes op echt afvalwater vinden plaats in Spanje. Dan verhuist de installatie terug naar Nederland om zijn werking op urine en afvalbergwater te bewijzen.

NPT PROCESTECHNOLOGIE

NPT PROCESTECHNOLOGIE

+31334637977
-