naar top
Menu
Logo Print

Opening Industrial Catalysis Lab TU Delft

Dringend meer samenwerking nodig tussen universitaire wereld en industrie
magazine

Op 20 november 2019 opende de TU Delft het Industrial Catalysis Lab, een nieuwe high-tech faciliteit die het mogelijk maakt om experimenten onder hoge druk en op dito temperaturen uit te voeren. Het lab vormt een brug tussen de industrie en de academische wereld, waar experimenten doorgaans onder lagere druk en op lagere temperaturen worden gedaan. Onderzoekers onder leiding van een nieuwe hoogleraar ontwikkelen er innovaties op het gebied van katalyse. Dat is een technologie die chemische reacties versnelt en die aan de basis ligt van onder meer plastics, brandstoffen en kunstmest.

De nieuwe Delftse hoogleraar, een Japanse wetenschapper genaamd Atsushi Urakawa, heeft veel ervaring met het ontwikkelen van nieuwe katalytische processen en materialen. Hij kwam over van het Institut Català d'Investigació Química in Spanje, waar hij sinds 2010 groepsleider was. In Delft deed hij zijn master Chemical Engineering. Urakawa neemt het stokje over van professor Freek Kapteijn, die jarenlang aan het roer stond van de sectie Catalysis Engineering.

Verduurzaming versnellen
Na de opening van het Industrial Catalysis Lab voerde Atsushi Urakawa in de aula van TU Delft zijn intreerede ‘Catalysing Innovation and Sustainability’. Daarin benadrukte hij dat vindingen die in het lab worden gedaan sneller naar de industrie moeten worden gebracht. “Gezien de snelheid waarmee het klimaat verandert is dat veel te langzaam. We hebben niet de luxe om er zo lang over te doen om de productie van onze belangrijkste chemicaliën te verduurzamen.”

NPT PROCESTECHNOLOGIE

NPT PROCESTECHNOLOGIE

+31334637977
-