naar top
Menu
Logo Print

België recycleert steeds meer kunststoffen

Maar gerecycleerd materiaal is nog te weinig grondstof voor nieuwe producten
magazine

Agoria (de federatie van de bedrijven van de Belgische technologische industrie) en essenscia (de Belgische federatie van de chemische industrie en van life sciences) hebben een studie uitgevoerd naar hoe ver de Belgische kunststofindustrie staat in de circulaire economie. Daaruit is gebleken dat in België vorig jaar 610 kiloton kunststofafval van consumenten werd ingezameld. Daarmee vertegenwoordigt de kunststoffractie minder dan 2% van de totale afvalberg. Het gaat grotendeels om allerhande verpakkingen (57%), bouwmaterialen (8%) en elektronische toestellen (8%).
Ongeveer een derde (34%, d.i. meer dan 200.000 ton) van dat kunststofafval wordt gerecycleerd. Dat is een stijging met ruim de helft sinds 2006. De niet-recycleerbare kunststoffen worden verbrand (64%), waarbij de energie die daarbij vrijkomt gerecupereerd wordt. Terwijl in Europa een kwart van het kunststofafval nog gestort wordt, is dit in België slechts 2%.
In de landbouw en de verpakkingsindustrie ligt de recyclagegraad met 43% het hoogst. Wat echter nog beter kan, is het gebruik van gerecycleerde kunststoffen als grondstof voor de aanmaak van nieuwe kunststofproducten. Met 160 kiloton bedraagt het aandeel recyclaat vandaag ongeveer 6% van het totale grondstoffengebruik in de sector. Dit gerecycleerd materiaal wordt voornamelijk hergebruikt in de bouwsector (44%), de verpakkingsbranche (28%) en de landbouw.

De volledige studie ('The Belgian plastics industry and the circular economy') vind je hier.

NPT PROCESTECHNOLOGIE

NPT PROCESTECHNOLOGIE

+31334637977
-