naar top
Menu
Logo Print

Meer nut uit de suikerbiet?

Afval van groenten kan beton verstevigen
magazine

In 2016 produceerde de betonsector 1,5 Gt CO2, aldus een rapport van het Center for International Climate Research. Portlandcement, een van de belangrijkste onderdelen van beton, draagt daar in grote mate toe bij. Het zou helpen om minder beton te gebruiken voor een gebouw of brug, maar dan moet dat beton natuurlijk sterker zijn. Dat kan bereikt worden door grafeen te suspenderen in water en met de suspensie beton aan te maken. Maar het kan ook minder exotisch. Wetenschappers aan Lancaster University (UK) zijn aan het onderzoeken hoe nanoplaatjes uit vezels van wortelgroenten de betonmengsels resistenter én milieuvriendelijker kunnen maken.
De hoeveelheid benodigd portlandcement per kubieke meter beton kan door toevoeging van nanoplaatjes met 40 kg worden teruggeschroefd. De plaatjes functioneren beter dan andere cementadditieven en zijn goedkoper te produceren. Een bijkomend voordeel is de dichtere microstructuur die de corrosieweerstand verhoogt en de levensduur van het beton verlengt. Daarnaast vergt het beton waarin ze worden verwerkt voor eenzelfde weerstand een lagere hoeveelheden cement, wat het energieverbruik en de CO2-emissies uit de fabricage vermindert.
De onderzoekers willen nu ook bestuderen hoe het beton kan worden verstevigd door toevoeging van nanoplaatjes in de vorm van dunne folies. Daarvoor werken ze samen met Cellucomp Ltd (UK), dat enkele jaren geleden een techniek ontwikkelde voor de extractie van cellulosefibrillen uit wortelen, bieten, koolrapen enz.

Reacties
  • Bericht van Tiemstra op 13/12/2018:
    Hoe wordt in zo,n korte tijd bepaald dat de levensduur cq van het beton verlengd wordt,

CM_PROCESTECHNOLOGIE

CM_PROCESTECHNOLOGIE

+3250240404
+3250240445