naar top
Menu
Logo Print

Waterstof als energiesleutel

Grote stap voorwaarts naar zelfvoorzienende huizen en wijken?
magazine

“Waterstof kan wel eens dé energiesleutel zijn waar we al jaren naar op zoek zijn”, zegt Marc Dillen, Directeur Generaal van VCB – Vlaamse Confederatie Bouw. In Vlaanderen zijn PV-panelen in opmars. In de zomer produceren die evenwel vaak meer dan we nodig hebben. Die verloren energie opslaan in waterstof en in de winter inzetten voor verwarming zou een cruciale doorbraak zijn in groene energievoorziening.

Zelfvoorzienende huizen en wijken
De nieuwe technologie in hernieuwbare energie kan een grote stap voorwaarts betekenen om Vlaamse woningen, appartementsgebouwen, wijken, en voertuigen – zomer en winter zelfvoorzienend te maken in elektriciteit, koeling en verwarming.

Sleutel voor energietransitie
De mogelijkheden met waterstof lijken eindeloos. Daarom moet het potentieel in deze nieuwe techniek in kaart gebracht worden en moet er dringend een ondersteunend beleid komen. De doelstellingen van de Vlaamse regering met 2050 in het vizier kunnen immers niet anders dan innovaties in rekening brengen en aanmoedigen. In 2018 is er volgens het Vlaams Energieagentschap (VEA) 212 MW aan zonnepanelen bij gekomen. Dat brengt de totale zonopgewekte capaciteit op ca. 2,8 GW. Tegen 2030 moet er zo’n 7 GW geïnstalleerd zijn. Samen met het stijgende rendement van de panelen en de dalende kosten, kan lokale energieopwekking in combinatie met opslag in waterstof of batterijen de sleutel worden voor de energietransitie. Eind vorig jaar werd bovendien een Europese richtlijn van kracht om zulke lokale energienetwerken te gaan aanmoedigen. Een volgende stap in het optimaliseren van hernieuwbare energieproductie en het uitwisselen ervan op wijk- en buurtniveau. Het concept komt ruim aan bod op het 11de Energiecongres van de VCB op 28 maart in Mechelen.

CM_PROCESTECHNOLOGIE

CM_PROCESTECHNOLOGIE

+3250240404
+3250240445