naar top
Menu
Logo Print

PUMPS & VALVES ADEMT EEN EN AL TECHNIEK

Nadruk op componenten en direct contact met vakgenoten

De naam Pumps & Valves gaat al een tijd lang veel breder dan de naam doet vermoeden. Gecombineerd met Solids is dit evenement, op 4 en 5 oktober in de Ahoy in Rotterdam, bedoeld voor alle procestechnologen en onderhoudsmanagers die zich willen laten informeren over noviteiten voor de verbetering van hun totale productieproces. Wél gebleven is de nadruk op componenten en het directe contact met vakgenoten.

SMART BADGE

Bezoekers krijgen bij het onthaal meteen te maken met een primeur: een smart badge. Die kunnen ze bij elke stand voor een scanner houden voor meer informatie. Later kunnen ze via dit 'digitale boodschappentasje' het beursprofiel van de exposant oproepen en contact opnemen. Een snelle en laagdrempelige manier om nog meer uit je beursbezoek te halen. Een groot succes bij andere beurzen, en nu voor het eerst bij Pumps & Valves."

BOTLEK

Het is voor de vierde keer dat Pumps & Valves in Rotterdam plaatsvindt. Deze beurs die Easyfairs al sinds jaar en dag in Antwerpen organiseert, wisselt sinds 2011 om het jaar tussen Rotterdam en Antwerpen. Met de Botlek in de achtertuin is dit een prima locatie om iedereen die met industriële processen te maken heeft, bij elkaar te krijgen.

LIQUIDS PROCESSING

Ooit begonnen als beurs voor pompen en kleppen, is de ambitie nu gericht op alle industriële installaties voor het transport en de verwerking van vloeistoffen of gassen. Liquids and Gas Processing zou beter de lading dekken, maar de naam Pumps & Valves is inmiddels een begrip. En dus laat de beursorganisatie het zo. Temeer omdat het meteen duidelijk is dat het om de spullenboel gaat. Je zult hier geen megastands zien van bedrijven die zich willen profileren.

“Zulke beurzen zijn ook geweldig," verzekert Michiel Schröder van Easyfairs, “maar daar zit niet onze kracht. We creëren liever een marktgevoel. Wij willen producten en innovaties laten zien, waarover procestechnologen en onderhoudsmanagers zich door exposanten die goed in de materie zitten, kunnen laten informeren."

VLOEIBAAR EN VAST

De strategie om uit te groeien tot een 'marktdekkende processing show' zie je ook terug in de bundeling met de vakbeurs Solids; de 'vaste stoffen'-broer van Pumps & Valves. Door die combinatie trekt de beurs een breder scala van exposanten en bezoekers.

“Een bedrijf als FrieslandCampina," illustreert Schröder, “verwerkt zowel vaste stoffen als vloeistoffen. Zij kijken vanuit de complete procesinstallatie naar nieuwe, mogelijke, interessante componenten. In feite willen we een blik op de toekomst werpen. Een technisch manager kan bijvoorbeeld specifiek op zoek zijn naar een nieuw leidingsysteem, maar daarnaast ook met ideeën terugkomen over een geavanceerd testsysteem."

POSITIEF SENTIMENT

De beurs bedient uiteenlopende sectoren: van olie & gas en petrochemie tot metaal, voeding en (proces)waterbehandeling. De verdeling van exposanten over die sectoren is redelijk stabiel, al is merkbaar dat leveranciers aan de olie- & gasindustrie moeilijke tijden doormaken en de afvalwaterbranche meer in de belangstelling staat. “Wel duidelijk is dat het algehele sentiment in de industrie verbetert", constateert Schröder. “Sinds de crisis, die in 2013 nog voelbaar was, zien we iedere editie een groei in het aantal exposanten en bezoekers. Bedrijven durven weer te investeren in nieuwe producten en willen werkende componenten kunnen tonen aan beoogde eindgebruikers."
Michiel Schröder (Easyfairs): "Innovaties zitten veelal niet in de behuizing van een pomp of klep, maar eerder in subonderdelen, zoals in de aandrijving of in de meet- en regeltechniek."

NOVITEITEN

Geen beurs zonder noviteiten. “Deze innovaties zitten veelal niet in de behuizing van een pomp of klep", zegt Schröder. “Die zijn in veel gevallen grotendeels uitontwikkeld. Vernieuwingen zijn veel meer te vinden in subonderdelen, zoals in de aandrijving of in de meet- en regeltechniek. Een energiezuinige pompaandrijving, een viervoudig excentrische vlinderklep of een slimmere flowmeter. Dat kan veel geld, efficiency of milieuwinst opleveren. Wat hiervan de precieze meerwaarde is voor de industrie, hangt af van aan wie je het vraagt. Het zijn hoofdstukken in een jarenlange ontwikkeling van een product."

ONDERHOUD

Een beurs vol nieuwe componenten. Wat heeft een onderhoudsmanager daar te zoeken? “Wij organiseren ook industriële onderhoudsbeurzen, waaronder Maintenance Gorinchem", aldus Schröder. “Er zit natuurlijk overlap in, maar op Maintenance ligt het accent op revisie, onderhoud en veiligheid. Daar zie je veel exposanten met bijvoorbeeld veiligheidskleding of coatings voor het herstel van leidingen. Maintenance kent een bredere scope. Pumps & Valves is toegespitst op betere, zuinigere installatieonderdelen. Een onderhoudsmanager moet immers ook componenten vervangen als ze versleten zijn. Of hij is op zoek naar slimmere, energiezuinigere of onderhoudsarme producten. Als je onderhoud beschouwt als het optimaliseren van het productieproces, dan valt deze beurs daar prima binnen."

INNOVATIONS ON TOUR

In de vorige editie konden deelnemers voor het eerst deelnemen aan een innovatietour. Vanwege de positieve reacties krijgt die dit jaar een vervolg. De organisatie inventariseert nu bij exposanten of ze innovaties tonen en wat die opleveren in termen van bijvoorbeeld energiegebruik, ecologische footprint, preventie of digitalisering. Deze exposanten krijgen een uiterlijk kenmerk bij hun stand. De beurscatalogus bevat een programma waarin staat welke exposant op welk moment zijn innovatieve product presenteert.
Schröder: “We lopen kriskras over de beurs en bezoekers kunnen aansluiten wanneer ze denken dat er iets van hun gading bij zit."

MEET- EN REGELTECHNIEK

Dit jaar zet de organisatie innovaties in de meet- en regeltechniek extra in de schijnwerpers. Enerzijds omdat hard- en software in dit segment snel innoveren, anderzijds is dit bij uitstek een productgroep die zowel gassen en vloeistoffen als vaste stoffen aangaat. Dit overkoepelende thema geeft de bundeling van beide beurzen extra cachet.

EUROPESE SERIES

De beursorganisatie heeft met Pumps & Valves haar vleugels uitgeslagen naar andere landen, met vergelijkbare beurzen in Bilbao, Zürich, Dortmund en Antwerpen. Zeker Duitsland is op het oog opmerkelijk. In een land waar de technische industriebeurs zo ongeveer is uitgevonden en elke beurs een mega-oppervlak beslaat, is het gedurfd om daar een kleine beurs tegenover te stellen. “Grote bedrijven staan op deze beurzen met eigen stands van een paar honderd meter", weet Schröder. “Ze doen deze enorme investering één keer per jaar, in de hoop in vier-vijf dagen de hele West-Europese markt te bedienen. Maar stel dat je voor minder geld op meerdere, kortere en kleinere beurzen in meer landen kunt exposeren? Dan weet je zeker dat je de markt in die landen bereikt." Met andere woorden, in plaats dat bezoekers naar de exposanten komen, gebeurt nu het omgekeerde. “We denken dat dit een goede, effectieve aanvulling op het bestaande concept is."

PUMPS & VALVES

Pumps & Valves 2017 vindt gelijktijdig met Solids plaats op 4-5 oktober in Rotterdam Ahoy. Op de beurs tonen ruim 250 exposanten industriële componenten voor de verwerking van vloeistoffen, gassen en vaste stoffen. Naast de beurs zijn er kennissessies en een innovatietour langs stands. In 2015 trok deze beurs ruim 3.000 vakspecialisten.
Exposanten van Pumps & Valves zijn o.a. actief op het gebied van:

 • Pompen;
 • Afsluiters;
 • Leidingsystemen;
 • Afdichtingen;
 • Filters;
 • Mixers & roerders;
 • Warmtewisselaars;
 • Meet- & regeltechniek;
 • Technische onderdelen, koppelstukken en slangen;
 • Actuators & aandrijftechniek.

De bezoekers bestaan uit algemeen directeuren, technisch managers, procestechnologen, onderhoudsmanagers, R&D-managers en operationeel managers uit de volgende industrieën:

 • Olie & gas;
 • (Petro)chemie;
 • Metaal;
 • Food & Beverage;
 • (Proces)waterbehandeling.

PUMPS & VALVES

PUMPS & VALVES

+31102933399