Verbeterde afbraak van biomassa

Gericht ontwerp van micro-organismenmix voor afbraak van plantaardige biomassa

Het afbreken van plantaardige biomassa tot suikers die bruikbaar zijn als duurzame grondstoffen gebeurt veelal met micro-organismen. Maar het vinden van de juiste mix van micro-organismen berust traditioneel grotendeels op een toevalsproces. Nieuwe inzichten van microbieel ecoloog Diego Javier Jiménez van de RUG en zijn collega’s kunnen ertoe leiden dat die mix gericht te ontwerpen is.
Tot nu toe werd in het onderzoeksveld algemeen onterecht aangenomen dat de meest voorkomende micro-organismen ook het meest actief zijn bij de afbraak van de biomassa. Jiménez en zijn collega’s ontdekten dat er tijdens de afbraak van plantaardig materiaal verschillende fasen te onderscheiden zijn. De eerste fase bestaat uit het klieven van de ‘ruggengraat’ van de plantaardige polysachariden. In de volgende fase breken enzymen de zijverbindingen af waarmee polysacharideketens verbonden zijn.’ In de laatste fase worden de overgebleven moleculen afgebroken tot suikers.
Het team zag een patroon waarbij in de verschillende fasen verschillende soorten micro-organismen domineerden. De vakliteratuur geeft geen echte verklaring voor dit ecologische aspect van biomassa afbraak. Jiménez ontwikkelde met zijn collega’s een conceptueel model om die dynamiek te beschrijven. Het betekent ook dat in de verschillende fasen verschillende enzymen belangrijk zijn. Wanneer gezuiverde enzymen gebruikt worden om biomassa af te breken moet daarmee rekening worden gehouden. Ze mogen niet allemaal tegelijk erbij gedaan worden. Met het nieuwe conceptuele model is het volgens Jiménez mogelijk om gericht de optimale mix van micro-organismen te kiezen voor de afbraak van plantaardige biomassa.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij NPT 

NPT maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.