Wrijving op nanoschaal onderzocht

Wrijvingsmodellen helpen oppervlakteruwheid verklaren

Tribologie of wrijvingskunde is onderzoek naar het gedrag van contactvlakken tussen alle mogelijke materialen onder diverse omstandigheden. Soheil Solhjoo richtte zich op de nanotribologie, die hij onderzocht door middel van klassieke moleculaire dynamica (MD) simulaties, binnen de context van de toepasbare continuüm-mechanische contacttheorieën op een atomaire schaal. Hierin kunnen drie verschillende thema’s herkend worden: het meten van het contactgebied in atomaire simulaties, de toepasbaarheid van continuüm-mechanische theorieën voor het beschrijven van nanocontacten, en de topografie van ruwe oppervlakken op atomaire schaal.
Solhjoo ontwikkelde verschillende modellen voor het bestuderen van wrijving op nanoschaal en onderzocht daarmee onder meer de oppervlakteruwheid van puur goud en trekt conclusies over de oorzaken van de ruwheid. Soheil Solhjoo verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Advanced Production Engineering van het ENgineering and TEchnology institute Groningen (ENTEG).

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij NPT 

NPT maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.