Kempen Insect Valley vliegt erin

Projecten valoriseren het potentieel van insecten als hoogwaardige grondstof of als afvalverwerker

Op de Kempense Innovatiecampus in Geel is de officiële aftrap gegeven van twee EFRO-projecten. Met de ‘Kempen Insect Cluster’ en de ‘Insect Pilot Plant’ krijgt de Kempen Insect Valley stilaan vorm. De twee projecten dragen de expertise over insecten als afvalverwerker en als hoogwaardige grondstof uit naar verschillende doelgroepen: bedrijven met organische reststromen, nieuwe en bestaande insectenkwekers, de voedings- en voederindustrie, de chemische en farmaceutische industrie, de overheden en het brede publiek.
Insecten kunnen de basis vormen voor een nieuwe waardeketen en een nieuwe biogebaseerde economie. Het bedrijf Millibeter heeft ervaring met de kweek van de zwarte wapenvlieg om afval en mest om te zetten in grondstoffen voor de chemische industrie en voor veevoeder. De ‘Kempen Insect Cluster’ (een project van Millibeter, Voka en KvK Kempen) is een open co-creatie-platform waar bedrijven de mogelijkheden voor insecten-bioconversie aftoetsen en samen nieuwe producten en diensten ontwikkelen. Via co-creatie willen de initiatiefnemers zo snel mogelijk nieuwe opportuniteiten creëren in Vlaanderen en op termijn ook internationale stappen zetten.
De ‘Insect Pilot Plant’ (project van KU Leuven – Campus Geel, Thomas More Kempen en VITO) beoogt de opschaling van labo naar een pilootinstallatie voor de kweek, oogst en bioraffinage van insecten als vertaalslag naar industriële productie. De drie onderzoeksinstellingen bouwden een expertise uit rond de kweek en verwerking van insecten voor voeding, voeder en biogebaseerde chemicaliën.
Klik hier voor het volledige artikel artikel.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij NPT 

NPT maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.