Damco pompt tientallen miljoenen in tienjarenplan

‘We zijn niet meer het vervuilende bedrijf dat Aldel was’

Het contrast is groot. Zes jaar geleden verloor Aldel een maandenlange doodsstrijd. Twee doorstarts later werkt de aluminiumsmelter uit Delfzijl aan een ambitieus vergroeningsplan.
Tientallen miljoenen wil Damco steken in een tienjarenplan dat in Delfzijl een fabriek moet opleveren die draait op zon en wind, geen CO2 uitstoot en heel veel gebruikt metaal een tweede leven biedt. Aldel heet eigenlijk niet meer Aldel. Achter de nieuwe naam Damco Aluminium Delfzijl gaat een heel nieuwe organisatie schuil. Na de komst van de Amerikaanse investeerder York Capital is er nieuw management opgetuigd en zijn honderden mensen in dienst genomen.
Damco werkt in drie fases aan een tienjarenplan. Op dit moment worden de laatste ovens in gebruik genomen en wordt de fabriek weer op niveau gebracht. Daarna gaat het bedrijf vier jaar aan de slag met het reduceren van de CO2-uitstoot. Koolstofdioxide wordt nu al afgezogen in het systeem. Het wil alle CO2 op het terrein opvangen en gebruiken als grondstof voor andere producten, of het afvoeren naar andere verwerkingsmogelijkheden.
Tegelijkertijd wil Damco inzetten op energiebesparing.
Het onderzoekt of het zijn stroom rechtstreeks kan inkopen bij aanbieders van zon- en windenergie. Ook beschikt het over meerdere hectares vrije ruimte op daken en ongebruikte bodem...
Damco kan zijn stroomvraag afstemmen op ‘groene’ energiebronnen en toch voldoende aluminium maken. In feite is het bedrijf zodoende een enorme virtuele batterij. We kunnen in het ergste geval de productie zelfs tijdelijk stilleggen. Dan kan de stroom die wij niet gebruiken, benut worden om het net weer op de been te krijgen.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij NPT 

NPT maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.