naar top
Menu
Logo Print
Artikel - 29/11/2017
Deel deze pagina

NIEUWE WATERTECHNOLOGIE


Watertechnologie staat niet stil. Binnen Europa staat Nederland al verschillende decennia voorop op het gebied van waterzuivering. In eigen land worden vandaag drink- en industriewater aan een erg hoog niveau aangeboden. Het zuiveren en hergebruiken van afvalwater vormt een uiterst belangrijk onderzoeksgebied, gezien het nijpende tekort aan zoetwater in de wereld.


NPT ging op onderzoek naar de evoluties binnen de Nederlandse watertechnologie, met een speciale aandacht voor het zuiveren van afvalwater. We belandden op de drempel van Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), het kenniscentrum van regionale waterbeheerders in Nederland. STOWA houdt zich in eigen woorden bezig met onderzoek naar oppervlaktewater, afvalwater, grondwater en waterkeringen. Ook bespreken we de uitdagingen van het drogen van afvalwaterslib binnen een waterzuiveringsfabriek. Het drogen van het slib is een essentiële stap vóór verbranding of gebruik in de landbouw.


Voortgekomen uit een bedrijf dat veevoersilo's produceerde, heeft Paques BV, gevestigd in het Friese dorpje Balk, zich in enkele decennia ontwikkeld tot een van de meest innovatieve ondernemingen op het gebied van afvalwaterverwerking. Inmiddels is de naam over de hele wereld bekend, en bouwt het bedrijf installaties van China tot Zuid-Amerika. Een gesprek met René Rozendal, Chief Technology Officer van Paques.


Microbioloog en winnaar van de Spinozaprijs, Prof. Mike Jetten heeft zijn naambekendheid in de eerste plaats te danken aan de ontdekking van de anammoxbacterie, maar daarna kwam hij ook microbiële omzettingen op het spoor waarbij methaan en zwavel worden afgebroken. Fundamenteel onderzoek, maar met directe praktische toepassingen op terreinen zoals ecologie en watertechnologie.