naar top
Menu
Logo Print

ArcelorMittal investeert 150 miljoen euro in installatie voor CO2-omzetting

De Gentse staalreus ArcelorMittal wil CO2 afvangen en omzetten in bio-ethanol. Binnen twee jaar zou de nieuwe installatie al moeten kunnen draaien.

'Steelanol' stoot 87% minder CO2 uit dan benzine
Een consortium waarin ArcelorMittal een leidende positie heeft, deed in 2016 een onderzoeksvoorstel aan de EU om de CO2-uitstoot uit de fabriek af te vangen en te vergisten tot biobrandstof. De bio-ethanol genaamd Steelanol, zou 87% minder CO2 uitstoten vergeleken met benzine. Via een fermentatieproces met microben wordt de CO2 omgezet in bio-ethanol. Zo wil ArcelorMittal Gent jaarlijks 60 miljoen liter biobrandstof produceren en zijn koolstofuitstoot terugdringen.

Vanaf 2019 jaarlijks 65.000 ton Steelanol
De bioreactor moet vanaf 2019 jaarlijks 65.000 ton Steelanol gaan produceren, goed voor een 2% kleinere CO2-footprint. Als de eerste bioreactor succesvol is, wil de staalfabriek met meerdere bioreactors gaan werken met als doel om de uitstoot terug te brengen met 10 procent.

Meerdere toepassingen voor CO2
ArcelorMittal onderzoekt momenteel ook andere processen om de afgevangen CO2 te kunnen hergebruiken. Onder andere door CO2 te gebruiken om beton te harden zoals dat gebeurt in natuurlijke processen waarbij CO2 geabsorbeerd wordt in steen.