Additive Manufacturing staat binnenkort op de agenda van de Europese wetgeving

CECIMO wil type-c norm voor AM-machines

De AM-sector evolueert snel in de richting van de ontwikkeling van geharmoniseerde normen en er zijn veel acties om de vaardigheidskloof in Europa te dichten. Voor het einde van het jaar zal AM-productie op Europees niveau in het middelpunt van de belangstelling staan. CECIMO richt zich tot de beleidsmakers om te voorkomen dat de sector met onnodige regelgeving wordt belast. De afgelopen maanden heeft de Commissie een openbare raadpleging over de machinerichtlijn geopend. De raadpleging was belangrijk voor de AM-industrie, omdat het de gelegenheid bood om de behoefte aan geharmoniseerde normen te verwoorden.
CECIMO roept op tot de ontwikkeling van een type-c norm voor AM-machines. Dit vereenvoudigt de conformiteit van AM-machines met de veiligheidseisen van de richtlijn. Een andere prioriteit voor de beleidsmakers van de EU zou een geharmoniseerd kwalificatie- en opleidingssysteem moeten zijn. De AM-gemeenschap heeft een tekort aan geschoolde werknemers en vroeg Europa om dit probleem niet over het hoofd te zien.
Een goed voorbeeld van Europese samenwerking op het gebied van vaardigheden is het door de EU gefinancierde project SAM. Dit heeft tot doel de lacunes en tekorten aan vaardigheden in AM te beoordelen en te anticiperen, en een geharmoniseerd opleidingssysteem voor de Europese AM-sector te ontwikkelen.
AM werd in de handelsovereenkomst tussen de VS en de EU inzake industriële goederen als een van de prioritaire gebieden aangemerkt. De overeenkomst verleent de sector prestige, maar oefent tegelijkertijd druk uit op de andere partijen om de toepassing van tarieven of conformiteitsbeoordelingsprocedures te vermijden. Tegen het einde van het jaar zou een akkoord moeten worden bereikt.
Stewart Lane, voorzitter van het CECIMO-Comité voor AM, merkte op dat "het debat over de AM-sector nog steeds actief is en dat de beleidsmakers van de EU een ondersteunend en flexibel pakket regels moeten opstellen als ze de voorsprong van de AM-sector in Europa willen behouden".

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij NPT 

NPT maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.