Opleidingen chemie stuk populairder

Topsector Chemie maakt werk van doorontwikkeling curriculum

Vergeleken met tien jaar geleden kiezen bijna twee keer zoveel studenten voor een opleiding chemie, vooral op MBO4, HBO en universitair niveau. Dit blijkt uit onderzoek van het bureau Dialogic, uitgevoerd in opdracht van de Topsector Chemie. Het blijft echter belangrijk om scholieren te stimuleren om te kiezen voor chemie. Nog altijd zijn er te weinig MBO-afgestudeerden in procestechniek en onderhoud. Ook de doorontwikkeling van chemici tijdens hun loopbaan vraagt aandacht. Ondanks een forse toename van het aantal opgeleide chemici blijven er veel vacatures, voornamelijk voor universitair geschoolde chemici. Uit het onderzoek blijkt ook dat afgestudeerde chemici breed inzetbaar zijn. Tot 40% van de afgestudeerde chemici komt terecht in andere gerelateerde sectoren zoals Energie, High Tech Systemen & Materialen, Agri & Food en gezondheidszorg. Eenzelfde percentage werkt in sectoren buiten de chemie.
De toekomstige industriële en maatschappelijke uitdagingen stellen nieuwe eisen aan de chemicus. Denk aan de globale uitdagingen, zoals de beschikbaarheid van schoon drinkwater en voldoende voedsel voor de verwachte 10 miljard mensen in 2050. Gezien de belangrijke rol van de chemie in de nodige innovaties, is een forse investering in chemie op zijn plaats.
Om invulling te geven aan de doorontwikkeling van het curriculum heeft de Topsector Chemie de human capital agenda (HCA) 'Chemicus 4.0: veelzijdig excellenT' opgesteld, om zo de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren en de aantrekkingskracht van de sector te vergroten.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij NPT 

NPT maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.