Slimme in plaats van meer materialen

“Katsonis is boegbeeld voor chemie, nu en in de toekomst”

Professor Bio-inspired and Smart Materials aan de Universiteit Twente Prof. dr. Nathalie Katsonis kreeg de jaarlijks uitgereikte KNCV Gouden Medaille 2017, de belangrijkste Nederlandse prijs voor onderzoekers die zich bijzonder hebben onderscheiden op het gebied van chemisch speurwerk in de breedste zin en de hoogste Nederlandse onderscheiding voor chemisch toptalent. De uitreiking vond plaats in Veldhoven tijdens CHAINS, dé chemieconferentie in Nederland.

Paradigmaverschuiving

Katsonis vertelde in haar lezing voor een volle zaal over haar vakgebied, haar toekomstvisie en hield een pleidooi voor de inzet van ‘smart materials’. “In plaats van de focus te leggen op het creëren van nog meer nieuwe materialen, zouden we onze manier van denken over materialen moeten veranderen. Ik ben van mening dat intelligente materialen voor een heuse paradigmaverschuiving kunnen zorgen. The smart material is the device itself. Het heeft meer aanpassingsvermogen, veroorzaakt minder afval en is niet afhankelijk van externe energie.”

Inspiratie uit natuur

Katsonis laat zich bij het ontwerpen van haar moleculaire machines inspireren door concepten uit de natuur, met name mechanismen waarmee planten werk verrichten. Zo onderzoekt haar team materialen waarin de mechanische bewegingen van planten worden nagebootst. Als onderscheidend voorbeeld geldt haar recente onderzoek naar fotogevoelige moleculaire schakelingen, die – indien ingebed in vloeibare kristallen en behandeld met licht – geleidelijk zoveel spanning in het systeem brengen dat het geheel op den duur barst.

Lees het volledige artikel op www.kcnv.nl

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij NPT 

NPT maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.