FHI Federatiecongres werpt blik in de cybertoekomst

FHI neemt afscheid van oud-directeur Kees Groeneveld

Beleidsmakers en technologieondernemers werden op het FHI Federatiecongres op 19 april door twee inspirerende sprekers getrakteerd op uiteenlopende visies op de cyberwereld van nu en de toekomst. Tijdens het congres werd er tot op ministerieel niveau ook uitgebreid stil gestaan bij het afscheid van oud FHI-directeur Kees Groeneveld, zelf overigens al jarenlang actief als redactieraadlid van NPT Procestechnologie.
Het openingswoord onder het thema ‘Leven in de Cyber World, onze avontuurtocht tussen valkuilen’ was voor futurist en IT-ondernemer Yori Kamphuis. Hij vertelde over de zegeningen die technologie kan brengen. Van het uitlezen van de hersenen, hetgeen het mogelijk maakt om kunstarmen te bewegen, tot de mogelijkheden van nieuwe DNA-technologie. Aan het einde drukte de futurist de politiek op het lijf hun kennis op het gebied van technologie snel te vergroten om niet ver achterop te lopen. Lees hier een eerder interview met Kamphuis door FHI in aanloop naar het congres.
Sidney Vollmer, schrijver en creatief denker, zag naast voordelen ook risico’s in de cyberwereld van nu. Onder de noemer ‘digitalisme’ haalde hij de controverses aan die spelen rondom privacy en ICT-reuzen als Facebook en Google, en analyseerde de smartphoneverslaving van de moderne mens. Vollmer bepleitte onder andere dat er meer vrouwen nodig zijn in de technologiewereld en stelt dat overheden een restrictiever beleid moeten voeren en dat de burger weer volledig eigenaar moet worden van zijn of haar data.
Het FHI Federatiecongres werd afgesloten in het teken van de pensionering van Kees Groeneveld. Na een dienstverband van 27 jaar ontving hij een aandenken in de vorm van een bronzen sculptuur. Zijn afscheid werd opgeluisterd door een persoonlijke toespraak van minister en vicepremier Carola Schouten. Zij sprak over de rol die de oud FHI-directeur speelde bij het begin van haar Kamercarrière. Kees vroeg haar deel te nemen aan paneldiscussies en bedrijfsbezoeken bij de leden van FHI. De menselijke wijze waarop Kees Groeneveld Schouten voorlichtte over de ontwikkelingen in de internationale en Nederlandse techbranches heeft zij altijd als bijzonder ervaren. Hier leest u een afscheidsinterview met Kees Groeneveld.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij NPT 

NPT maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.