Extra elektriciteit enkel on demand

Interessant voor kleine fabrieken die stoom gebruiken voor het verwarmen van grondstoffen tijdens hun productieproces

Henk Ouwerkerk bedacht tijdens zijn studie werktuigbouwkunde aan de TU in Eindhoven een systeem om gecombineerde stoom/gasturbines ‘on demand’ extra elektriciteit te laten produceren. Nu, vijftien jaar later, is zijn idee een product geworden dat hij gaat verkopen met zijn bedrijf Heat Power. Volgend jaar komt het voor het eerst op de markt. 
„Ik heb het geluk gehad dat ik van de TU/e tijdens mijn master en daarna promotie Werktuigbouwkunde de vrijheid kreeg om een prototype te ontwikkelen. Mijn idee was om de productie van elektriciteit door bestaande gecombineerde stoom/gasturbines sneller laten reageren op de marktvraag. Zodat de turbine meer elektriciteit produceert als er meer vraag is, en minder als er minder vraag is. Deze innovatie is met name interessant voor kleine fabrieken die stoom gebruiken, bijvoorbeeld voor het verwarmen van grondstoffen tijdens hun productieproces. De combinatie van een stoom/gasturbine die stroom kan opwekken, heb je namelijk al wel in de grote energiecentrales. Maar die turbines draaien volcontinu en op basis van een vaste luchtstroom. Die kan je niet van het ene op het andere moment aan- of uitzetten. Bij ons systeem, de Rankine Compression Gas Turbine (RCG), kan dat wel.

Werking RCG
"We laten de stoomturbine de compressor van de gasturbine aandrijven. Vervolgens bepalen we met een speciale klep hoeveel lucht er wel of niet door de stoomturbine gaat. Hoe meer lucht je inlaat, hoe meer productie van elektriciteit er door de aan de turbine gekoppelde generator gemaakt wordt. Je kan zo op elk moment precies zoveel elektriciteit produceren als je nodig hebt. Daarmee bespaar je als bedrijf kosten. Want je hoeft dan geen energie in te kopen bij een externe leverancier. Als je meer stroom produceert dan nodig voor je eigen productieproces, kan je die verkopen als er vraag naar is. Onze Rankine Compression Gas Turbine produceert dus elektriciteit on demand.”

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij NPT 

NPT maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.