Meer biobrandstoffen leiden tot meer honger

Bomen blijven beste CO2-stofzuigers

Om de opwarming van de aarde het hoofd te bieden zijn (veel) meer bomen nodig en kijkt men ook naar zogenaamde biobrandstoffen. Maar op grote schaal kan dat de voedselzekerheid aantasten, zo stelt het VN-klimaatpanel. ‘Veel meer biobrandstoffen, zoals ook België voorstelt, riskeert meer honger te veroorzaken’, beamen gespecialiseerde ngo’s. Als we de opwarming onder anderhalve graad willen houden, zijn grote lappen land nodig om via bomen en gewassen CO2 op te slorpen, zo tonen klimaatmodellen. Dat bomen onze bondgenoot zijn omdat ze de perfecte CO2-stofzuigers zijn, bleek begin juli opnieuw toen wetenschappers publiceerden dat 1.200 miljard bomen planten liefst twee derde van onze uitstoot uit de atmosfeer zou halen.
“Dat is niet een van de klimaatoplossingen in het rijtje, het is dé meest efficiënte oplossing”, aldus hoofdonderzoeker Tom Crowther van de universiteit ETH Zürich.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij NPT 

NPT maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.