CIRCULAIRE ECONOMIE OPNIEUW EEN STAP DICHTERBIJ?

ITRE geeft goedkeuring voor CO-hergebruik uit staalgassen in 'recycled carbon fuels'

De Commissie voor Industrie, Onderzoek en Energie van het Europees Parlement, ITRE, heeft op 28 november 2017 het hergebruik van CO uit staalgassen in zogenaamde 'recycled carbon fuels' binnen de EU goedgekeurd. Dat biedt de staalindustrie de mogelijkheid om de CO2-uitstoot fors verminderen door een deel van haar koolstofemissies te recyclen in samenwerking met de chemische industrie, die zo op haar beurt het verbruik van aardgas of olie kan verminderen. Dat kan uiteindelijk leiden tot een vermindering van de CO2-uitstoot in Europa van 57 miljoen ton per jaar, dat is 1,3% van de CO2-emissies in Europa. Daartoe heeft de industrie wel de financiële steun van de nationale overheden en de Europese Unie nodig. Dat alles kwam naar voren in het rapport 'CarbOn-monoxide RE-use through industrial SYMbiosis between steel and chemical industries (CORESYM)'. Het rapport vermeldt de resultaten van een studie, die adviesbureau Metabolic en onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben uitgevoerd in opdracht van het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT), Nuon, Tata Steel, AkzoNobel, Dow, ArcelorMittal (Gent, België) en TKI Energie en Industrie.

 

OVER STAALGAS

Bij de staalproductie komt staalgas vrij, dat voor 18 tot 30% bestaat uit koolmonoxide (CO), voor 15 tot 25% uit kooldioxide (CO2) en voor de rest uit stikstof en een relatief kleine hoeveelheid waterstof. Traditioneel verbranden de staalfabrieken de koolmonoxide in energiecentrales, waarbij de koolmonoxide over gaat in CO2. Zonde, want chemiebedrijven zouden koolmonoxide heel goed als grondstof kunnen gebruiken. Bovendien leidt de verbranding van koolmonoxide tot twee keer zoveel CO2-uitstoot in vergelijking met de verbranding van kolen. Staalproductie gaat gepaard met het vrijkomen van grote volumes koolmonoxide (CO). Het ligt voor de hand om die in te zetten voor de productie van basischemicaliën die in vergelijkbare grote volumes gebruikt worden. Op de korte termijn valt daarbij te denken aan de productie van waterstofgas. Dat bespaart aardgas, aangezien waterstof nu voornamelijk van aardgas wordt gemaakt. Ook leent CO zich voor de productie van methanol en ethanol, en voor de vervanging van nafta (grondstof voor onder andere polyethyleen en polypropeen) en synthetische brandstoffen. Alles bij elkaar leidt dat tot een verlaging van de CO2-uitstoot van de staalindustrie met 20 tot 35% vergeleken met de huidige situatie. Er wordt geen CO meer verbrand, terwijl de chemiebedrijven fossiele grondstoffen uitsparen, waarmee ook hun afhankelijkheid vermindert van de import van fossiele grondstoffen uit landen buiten de Europese Unie. Op de lange termijn kan de staalindustrie wellicht naast cokes ook kunststoffen als koolstofbron voor de productie van staal inzetten. Zo kunnen de staalindustrie en chemische industrie koolstof in een cyclus brengen en zo de circulaire economie een stap dichterbij brengen.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij NPT 

NPT maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.