Drie maanden tot REACH-deadline

Belgische bedrijven op koers

Vóór 1 juni 2018 moeten alle chemische stoffen die in kleinere volumes van 1 tot 100 ton per jaar in de EU worden geproduceerd of ingevoerd geregistreerd zijn bij het European Chemicals Agency (ECHA). Stoffen die tegen die datum – binnen exact drie maanden – niet geregistreerd zijn, mogen niet langer op de markt gebracht worden volgens het principe ‘no data, no market’. Voor Belgische bedrijven vormt deze strikte deadline een grote uitdaging, maar dankzij de intensieve begeleidingstrajecten waarmee sectorfederatie essenscia vooral kmo’s helpt bij de registratieprocedure liggen de Belgische ondernemingen op koers om de cruciale timing te halen.

REACH
REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals) is een Europese verordening om mens en milieu optimaal te beschermen tegen de mogelijke risico’s die chemische stoffen kunnen opleveren. Sinds de invoering in juni 2007 hebben 682 bedrijven in België 4.914 registratiedossiers ingediend voor in totaal 3.698 verschillende stoffen. Het aantal in België geregistreerde stoffen is sinds juni vorig jaar meer dan verdubbeld, wat er op wijst dat heel wat bedrijven druk bezig zijn om hun registraties tijdig in orde te brengen. Het belang van België als toonaangevend chemieland blijkt ook uit het feit dat 20% van alle geregistreerde stoffen in Europa in ons land wordt geproduceerd of ingevoerd.

Registreer nu
“De boodschap is duidelijk: wacht niet langer met registeren, maar doe het nu. Bedrijven die niet tijdig in orde zijn, dreigen de boot te missen”, zegt Tine Cattoor, adviseur Productbeleid bij essenscia. “Tegen 1 juni 2013 moesten alle stoffen die in volumes van 100 tot 1.000 ton per jaar werden geproduceerd of ingevoerd geregistreerd zijn. Die deadline hebben we gehaald. Nu gaat het om de kleinere volumes, van 1 tot 100 ton, en dat is vooral voor kmo’s, die zowat 60% van de sector vertegenwoordigen, een grote uitdaging.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij NPT 

NPT maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.